Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kadhafi híveit lőtték kormánypártiak Líbiában

2012.10.18. 01:01

Tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek szerdán Líbiában a bukott diktátor, Moammer Kadhafi hívei és kormánypárti milíciák között kitört harcokban - közölték helyi lakosok és kórházi források.

A csatározás az északnyugati országrészben, Bani-Valíd városban tört ki.

A kormánypárti milíciák körbevették a Kadhafit a végsőkig támogató, nagyjából egymillió főt számláló varfalla törzs székhelyének tartott várost, miután két hónapig fogva tartottak ott egy fiatal lázadót, Omrán Saabant. A 22 éves férfi, aki 2011 októberében bukkant Kadhafi nyomára a közeli Szirt városában, szeptemberben meghalt a fogságban.

A líbiai kormány - amely azt gyanítja, Saabant halálra kínozták - ultimátumot adott a Bani-Valídot irányító törzs véneinek, hogy adják ki azokat, akik magukkal hurcolták, és fogva tartották a fiatal lázadót.

Miután ez nem történt meg, a milíciák szerda reggel tüzérséggel lőni kezdték a 70 ezres várost, ahol hatan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A Bani-Valídit védő fegyveresek ellentámadásában életét vesztette a kormánypárti milíciák négy tagja, 23 másik megsebesült.

A konfliktus két, egymással régóta vetélkedő város, Miszráta és Bani-Valíd közötti feszültségre vezethető vissza. Saaban maga is miszrátai volt. A várost tavaly hosszú heteken át ostromolta Kadhafi hadereje. Bani-Valíd volt Kadhafi szülővárosa, és Szirt után az a város, amely a 2011-es líbiai polgárháborúban a legtovább kitartott a bukott diktátor mellett.