Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elfogtak egy tálib tábornokot

2012.10.20. 11:05

Afgán katonák és a NATO-irányítás alatt álló szövetséges erők szombaton elfogtak egy magas rangú tálib parancsnokot Afganisztán északi részén - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint Mullah Abdul Rahmánt és testőrét a fővárostól, Kabultól 250 kilométerre északra fekvő Gondi településen fogták el egy különleges műveletben. Őrizetbe vétele komoly veszteséget jelent a táliboknak, ugyanis Mullah Rahmán a tálibok árnyékkormányzója volt Kunduz tartományban, de ő szervezte a tálibok akcióit a szomszédos területeken is.

Hat afgán rendőrt, feltehetően saját társai megmérgeztek, majd agyonlőttek a déli Hilmend tartományban. A helyi rendőrség szakácsa és egy másik rendőr mérgezett étellel megetette, majd később agyonlőtte társait. A felelős rendőrt őrizetbe vették, a szakács azonban társai fegyvereivel, a hozzá való lőszerekkel együtt, motorkerékpáron elmenekült.

A tálibok azt állítják, hogy embereik követték el a belső támadást, amelynek során zsákmányként megszerezték az áldozatok fegyvereit.

Az eset még csütörtökön történt Geres körzetben, de csak szombaton adott hírt róla a helyi rendőrség. Az utóbbi időben megnövekedett a belső támadások száma, egyre gyakrabban jelentik be a tálibok, hogy embereik beszivárogtak a hadsereg és rendőrség soraiba, és ott merényletet hajtottak végre.