Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Rohamrendőrök oszlattak Kuvaitban

2012.10.22. 10:14

Gumilövedékeket, hang- és fénygránátokat, könnygázt vetett be a rohamrendőrség vasárnap este Kuvaitvárosban, hogy feloszlassa a választási törvény módosítása ellen tüntető, több tízezres tömeget. A demonstrálók a főváros több pontján gyülekeztek. A kormánypalotához akartak menni tüntetni, de hatóságok ezt nem engedélyezték. A rohamrendőrség körbevette a tiltakozókat, és minden eszközt bevetett az oszlatásra. Több mint száz tüntető és tizenegy rendőr megsérült.

Az ellenzék szerint összességében mintegy ötvenezren vettek részt a tüntetéseken. Az emberek azért vonultak az utcára, mert a december 1-jére kitűzött választások előtt Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk bejelentette, módosítja a választási szabályokat, és megszünteti a többszöri voksolás lehetőségét. Nem világos, hogy a törvénymódosítás a kormánypárti jelölteknek fog-e kedvezni, de az ellenzéki vezetők a választások bojkottjával fenyegetőznek azt kifogásolva, hogy az uralkodó emír rendelettel módosítja a választási szabályokat.

Bár Kuvaitban nem voltak olyan tömegtüntetések, mint a térség más országaiban az arab tavasz idején, de érzékelhetően növekedett a feszültség a választott parlament és az uralkodó által kinevezett kormány között, amely jórészt az emír családjának tagjaiból áll.