Nándor
3 °C
16 °C

Megtámadták a pristinai parlamentet a koszovói albánok

2012.10.22. 12:29 Módosítva: 2012.10.22. 15:35

Több száz albán nacionalista kísérletet tett hétfőn a pristinai parlament és a kormány székházának ostromára, de az állig felfegyverzett rendőrök visszaverték őket. Az összecsapásokban összesen 22 személy -  köztük 18 rendőr - sebesült meg. A rendőrök 26 tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetést a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) szervezte.

A tüntetők záptojással és paradicsommal dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be ellenük. Meg nem erősített hírek szerint mindkét oldalon vannak sérültek. A tüntetők akciójukkal azt akarják megakadályozni, hogy a koszovói albán kormány tárgyalásokat kezdjen Szerbiával. Hashim Thaci koszovói és Ivica Dacic szerb miniszterelnök az Európai Unió közvetítésével pénteken Brüsszelben találkozott először.

A tárgyalások azért kezdődtek el, mert Szerbia és Koszovó egyaránt európai integrációra törekszik, de az unió nem akar olyan új tagokat, amelyek külön viszályokat hoznak magukkal. Brüsszel ezért Belgrádot és Pristinát arra ösztönzi, hogy normalizálják kapcsolataikat. Szerbia már EU-tagjelölt, de nem kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat, amíg a normalizálás terén nincs előrelépés. Koszovónak egyelőre arra van esélye, hogy társulási megállapodásról kezdjen tárgyalásokat az EU-val.

Miközben a gazdasági és szociális bajok miatt a kormánypártok gyorsan veszítenek népszerűségükből, a tüntetést szervző szélsőséges Vetevendosje tábora növekszik. A párt ellenzi az állami vagyon kormány által szándékolt privatizációját, valamint mindennemű kapcsolatot a szomszédos Szerbiával.