Nevelőtáborokba szállították a Pussy Riot két tagját

2012.10.22. 11:19

Az orosz fővárostól távol eső javító-nevelő táborokba szállították a hétvégén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagját - tájékoztatta az AFP-t az elítéltek védőügyvédje.

A huszonkét éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a huszonnégy esztendős Marija Aljohina szombaton indult útnak, hogy a táborokban letöltse kétéves büntetését: egyikőjük az Urál-hegységben lévő Perm, a másik a fővárostól 500 kilométerre lévő Mordovia körzetében.

Augusztusban a női együttes három tagját első fokon két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. Az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követtek el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Az együttes harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics esetében azonban a fellebbviteli bíróság október 10-én felfüggesztette a büntetés végrehajtását. Szamucevicset azért engedték szabadon, mert ő és az ügyvédje is azt állította, hogy bár a nő jelen volt a székesegyházban februárban, de az „imában” nem vett részt. Szamucevics nem táncolt az oltár előtt, mert őt az őrök már korábban kivezették az épületből. A tárgyaláson Tolokonnyikova és Aljohina is megölelte Szamucevicset, így gratuláltak neki a szabadulásához.

Az Egyesült Államokban és Európában heves visszatetszést váltott ki az együttes tagjai elleni eljárás, mert abban a véleménynyilvánítás korlátozását látják. Putyin elnök ugyanakkor helyesnek minősítette a bíróság döntését. Szerinte megengedhetetlen ugyanis, hogy az együttes tagjai "aláássák az orosz társadalom alapjait és értékeit, megpróbálják megsemmisíteni az országot". A védőügyvédek szerint az elnök kijelentései nyomásgyakorlást jelentettek a fellebbvitelei bíróságra.