Botond, Mózes
EUR 386,89 Ft
USD 371,87 Ft
12 °C
29 °C

Az online szerencsejátékot szabályozná az EB

2012.10.23. 23:31
Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy öt területre összpontosító intézkedéscsomagot dolgoznak ki az internetes szerencsejáték szabályozására. A bizottság azt tűzte ki célul, hogy tagállamok szerencsejáték-törvényei összhangba kerüljenek az uniós joggal.

Az Európai Bizottság ismertette, hogy a közérdekre hivatkozva a legtöbb tagállam korlátozhatja a szerencsejátékok bizonyos fajtáinak vagy minden fajtájának határokon átnyúló igénybevételét, de ezt indokolniuk kell, mert a határokon átnyúló szolgáltatások nyújtására alapvetően az egységes piac elvei vonatkoznak. A bizottság közleménye arra is kitér, hogy négy nyugat-európai ország mellett Magyarország ellen 2006 óta folyik kötelezettségszegési eljárás ilyen okból. Az EB szeretné fellendíteni a tagállamok szerencsejáték-felügyeletei közti párbeszédet, hogy előmozdítsa köztük az együttműködést.

A fogyasztók védelmében a bizottság uniós szintű alapelveket fog kidolgozni, hogy a játékosokat igyekezzen távol tartani az Európai Unión kívülről érkező, esetleg káros vagy rosszindulatú ajánlatoktól. A testület külön kitér a szerencsejáték-függőség kialakulásának veszélyeire, valamint arra, hogy mindenképpen meg kell akadályozni, hogy kiskorúak hozzáférjenek az online szerencsejátékokhoz. Az Európai Bizottság annak terén is szeretne előrelépést elérni, hogy a szerencsejátékosok pénze a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

Biztosítanák a játékosok pénzét

Hogy a csalás és a pénzmosás lehetőségét mérsékeljék, az EB a pénzmosás elleni irányelveknek a szerencsejáték minden formájára, így az internetes szerencsejátékra történő kiterjesztését is fontolgatja. Az EB azt is átgondolja, szükséges-e az internetes szerencsejátékra bármilyen, például a szoftverre vonatkozó, európai szintű szabvány kidolgozása.

Az Európai Bizottság a közleményben arra is kitért, hogy az uniós szintű szabályozás célja a sport tisztaságának biztosítása, és a fogadási csalások, bundázás lehetőségének minimalizálása is fontos szempont. A szervezet szeretné elősegíteni a tagállamok és hatóságaik között tapasztalatcserét a már bevált módszerek elterjesztésére, az információcserét a gyanús ügyekben folytatott eljárásokkal kapcsolatban. Fontosnak tartják az összeférhetetlenségi szabályok felállítását, valamint egy forródrót létrehozását, amellyel az esetleges csalásról közvetlenül értesíteni lehet a hatóságokat.

Az Európai Bizottság az internetes szerencsejáték robbanásszerű fejlődése miatt gondolja úgy, hogy a terület szabályozásra szorul, de a úgy vélik, konkrét jogalkotásra egyelőre nincs szükség.

Az EU-n kívüli országokkal nem tudnak mit kezdeni

A bizottság közleménye tudatja, hogy a testület adatai és számításai szerint több mint hatmillióan játszanak valamilyen internetes szerencsejátékot az unióban. Az iparág forgalma évente átlagosan csaknem 15 százalékkal bővül, a 2015-re várható éves forgalmat 13 milliárd euróra becsülik.

Az Európai Unión kívül működő szerencsejáték-szolgáltatók kívül esnek a tagországok joghatóságán; a tagállami szerencsejáték-törvények és -felügyeletek velük szemben nem járhatnak el. Ez a bizottság szerint kockázatokat hordoz; ezért döntöttek ki a szektor szabályozására vonatkozó akcióterv megalkotása mellett. A bizottság felmérése szerint a tagállamok is úgy ítélik meg, hogy ezen a téren hasznos lehet az együttműködés. Az internetes szerencsejátékok teljes vagy részleges korlátozását, monopolizálását vagy engedélyhez kötését a legtöbb állam a fogyasztók védelmére, a csalások visszaszorítására és a sport tisztaságának megőrzésére hivatkozva rendelte el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek