Felgyújtotta magát két férfi Tibetben

2012.10.23. 19:33

A Hszinhua hírügynökség számolt be róla, hogy meghalt az az 58 éves tibeti falusi férfi, aki kedden az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban felgyújtotta magát. Hétfőn ugyanitt, Hsziaho (Xiahe) megyében, a tibeti buddhisták egyik legnevezetesebb kolostora, a Labrang közelében egy 63 éves tibeti pásztor végzett magával azonos módon. A hír arra nem tért ki, hogy a pásztor belehalt-e a sérüléseibe, vagy túlélte az önégetést.

2011 márciusa óta már a hatvanhoz közelít azoknak a tibetieknek a száma, akik felgyújtották magukat. Nyugati jogvédő szervezetek és emigráns tibetiek azt hangoztatják, hogy az elkeseredett emberek a kínai uralom elleni tiltakozásukat és a dalai láma hazatérésének óhaját fejezik ki tettükkel.

Pekingnek az az álláspontja a kérdésben, hogy az akciókat a tibeti kérdés napirenden tartása érdekében határon túli emigráns szervezetek rendelhették meg, arra ösztönözve a tibetieket, hogy bűnbocsánat ígérete mellett végezzenek magukkal. A kínai hatóságok többször azt állították, hogy az öngyilkosok korábban bűncselekményt követtek el, vagy más, esetleg személyes okok miatt végezhettek magukkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport