Jakuzaesküvőt szervezett a japán miniszter

2012.10.23. 08:08

Lemondott kedden a japán igazságügyi miniszter, miután beismerte, hogy harminc évvel ezelőtt kapcsolatban állt a japán szervezett alvilággal, a jakuzával. Tanaka Keisu az első kormánytag, aki távozik az október 1-jén átalakított kabinetből. Mindössze három hétig állt az igazságügyi minisztérium élén.

A 74 éves politikus lemondásáról szóló hírek a múlt pénteken jelentek meg a japán médiában, miután beismerte, hogy harminc évvel ezelőtt megszervezte egy befolyásos jokohamai alvilági csoport egyik vezetőjének esküvőjét. Beismerte azt is, hogy szónokolt a jakuzafőnök által szervezett partin, de nem tudta, hogy bűnözőkkel van körülvéve.

Az igazságügyi miniszternek azonban már a beismerés előtt forró lett a talaj a lába alatt, kiderült ugyanis, hogy feltehetően törvénysértően fogadott el politikai adományokat. Tanaka irodája közölte, hogy a Japán Demokrata Párt (DPJ) általa vezetett szervezete 420 ezer jen adományt kapott 2006 és 2009 között egy kínai állampolgár cégétől, de visszafizette az összeget. Japánban tilos adományokat elfogadni külföldi természetes vagy jogi személyektől, nehogy befolyást gyakoroljanak a japán belpolitikára.

Tanaka lemondása súlyos csapást jelent Noda Josihiko kormányára. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Noda-kabinetet a japánok mindössze 18 százaléka támogatja, és a kormányzó demokraták megsemmisítő vereséget szenvedhetnek a legkésőbb 11 hónapon belül sorra kerülő előre hozott választáson.  • Tippek
  • Babaváró hitel