Románia az EU nettó befizetője lett

2012.10.24. 17:03

Románia nehezen boldogul az EU-s támogatásokkal. Hiába jár az országnak ebben a költségvetési ciklusban (2007-2013) 19 milliárd euró támogatás, ebből eddig kevesebb mint 2 milliárdot sikerült elkölteni. Mivel Románia évente közel másfél milliárd eurót fizet be a közös költségvetésbe, így nettó befizetővá vált az egyik legszegényebb tagállam.

A brüsszeli pénzek lehívását nem csupán a pályázati kiírások nehézkessége akadályozza, hanem az is, hogy Brüsszel számos alapot befagyasztott. Az Európai Bizottság júniusban a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképességet növelő és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását is befagyasztotta, most pedig a humán erőforrás programok negyedének visszatartását helyezte kilátásba.

E legutóbbi döntés kapcsán több romániai városban is tüntetéseket tartottak a kormány ellen. Bukarestben, Temesváron, Marosvásárhelyen és Jászvásáron is tüntettek a pályázatban érdekelt kisvállalkozók és civil szervezetek.

Brüsszel a pályázatokhoz kötődő szabálytalan közbeszerzések miatt bünteti Romániát.

Horia Georgescu, a magas rangú tisztségviselők vagyonának ellenőrzésére hivatott román feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetője szerint az a fő gond, hogy a pénzek elosztását intéző tisztségviselők több mint egynegyede saját cégeihez, vagy ismerősei és rokonai vállalkozásaihoz irányítja az uniós pénzeket.

"A ti inkompetenciátok, a mi csődünk" feliratok alatt vonultak a szerdai tüntetők, jelezve, hogy a kormányzati szerencsétlenkedést okolják a brüsszeli szigorért.

A lehívott európai alapok arányát tekintve Románia az utolsó helyen áll Európában.  • Bérelnék
  • Bankszámla