Betiltottak egy influenza elleni oltóanyagot

2012.10.25. 19:10

A Swissmedic svájci gyógyszerügynökség csütörtökön azonnali hatállyal betiltotta a Novartis svájci gyógyszergyártó cég néhány influenzaellenes oltóanyagának további forgalmazását az ország területén, miután ugyanezt tették az olasz, az osztrák és a német hatóságok is.

A Swissmedic közleményében bejelentette, hogy az intézkedés az Agrippal és a Fluad nevű készítményeket érinti. Szerdán Olaszországban tiltották be a vakcinák már gyógyszertárakba és egészségügyi intézményekbe eljutott csaknem 500 ezer adagjának a felhasználását. Az intézkedés az Aggripal, a Fluad és az Influpozzi elnevezésű készítményekre vonatkozik. Ausztriában is leállították a Novartis említett készítményeinek forgalmazását. A német egészségügyi hatóságok a Begripal nevű vakcinából négy, a Fluadból pedig egy szállítmányt vontak ki a forgalomból.

Mindegyik országban hangsúlyozták, hogy pusztán óvatosságból hozott, megelőző intézkedésről van szó. Az oltóanyagban ugyanis „fehér részecskéket" találtak, amelyek nem kívánt mellékhatásokkal járhatnak. Az ANSA olasz hírügynökség szerint „fehérjeaggregációs problémákat" észleltek.

Az Agrippalt orvosi rendelvényre Magyarországon is forgalmazzák, egy 0,5 milliliteres fecskendő 995 forintba kerül.

Csütörtök este az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az Indexet úgy tájékoztatta, hogy az oltóanyagok itthoni sorsárol az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) dönt. Az intézetnél csütörtök este nem volt elérhető munkatárs.

 


  • Hírek
  • Árfolyam