Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Gyászolás helyett ivott, kivégezték

2012.10.25. 19:38 Módosítva: 2012.10.25. 23:55

Állítólag kivégeztek az év elején Észak-Koreában egy miniszterhelyettest, mert italozáson és mulatozáson kapták a korábbi diktátor, Kim Dzsongil halálát követő nemzeti gyász időszakában. A brit Telegraph beszámolója szerint aknavetővel lőtték le a politikust.

A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap csütörtöki számában arról számolt be, hogy a kivégzést Kim Dzsongil fia, Észak-Korea mostani vezetője, Kim Dzsongun rendelte el.

Az újság szerint az észak-koreai hadsereg miniszterhelyettesét, Kim Csolt januárban állították kivégző osztag elé. Bűne az volt, hogy italozott akkor, amikor a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsongil halála miatt elrendelt hivatalos gyász időszaka még nem ért véget.

A lap egy dél-koreai parlamenti képviselőre hivatkozva arról írt, hogy a miniszterhelyettesen kívül az év eleje óta több más észak-koreai funkcionáriust is kivégeztek. A Csoszun Ilbo szerint ma is tartó tisztogatási akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy a fiatal, még 30 év alatti Kim Dzsongun megszilárdítsa pozícióit a sztálinista hatalmi gépezetben.

A tisztogatás a hírek szerint több tábornokot érintett. Valamennyiüket azzal vádolták, hogy vagy italoztak, vagy szexbotrányba keveredtek.