Erős földrengés Kanada nyugati partvidékén

2012.10.28. 07:55 Módosítva: 2012.10.28. 08:17

Nagy erejű, 7,7-es földrengés rázta meg helyi idő szerint szombaton éjszaka Kanada nyugati partvidékét, a Queen Charlotte-szigetek térségét, jelentette az amerikai földtani intézet (USGS). A földmozgás fészke a Brit Columbia tartományban fekvő kikötővárostól, Prince Ruperttől 198 kilométerre dél-délnyugatra volt, csaknem tíz kilométeres mélységben. A nagy erejű földmozgás után néhány perccel regisztráltak egy 5,8-es utórengést is.

Az epicentrumtól száz kilométerre északra fekszenek a csaknem 150 tagból álló Queen Charlotte-szigetek, amelyeken körülbelül ötezer ember él. Az első jelentésekben károkról, áldozatokról nem érkeztek hírek.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szerint pusztító erejű szökőár nem fenyeget, de a helyi meteorológiai szolgálat és a nyugati parti és alaszkai földrengéskutató központ szökőárriadót adott ki az Észak-Kaliforniától északra eső területekre.

A szökőár első, 46 centis hullámai már el is érték a Queen Charlotte-szigetek egyik szigetét, a Langarát. Alaszka délkeleti részén, Craig faluban tízcentis vízszintemelkedést mértek. Emiatt már Hawaiion is szökőárriadót rendeltek el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport