Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Markó Béla a magyarországi kormánypártokat bírálta

2012.10.28. 17:01

Markó Béla szerint azok a magyarországi politikai pártok akarják meghonosítani a többpártrendszert az erdélyi magyarság körében, amelyek Magyarországon "az egypártrendszer felé nyomják a dolgokat".

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke az Erdélyi Magyar Televízió Többszemközt című péntek esti műsorában fejtette ki álláspontját az erdélyi magyar többpártrendszerről. "Magyarországról bizonyos politikai pártok állandóan le akarják gyűrni a torkunkon a többpártrendszer gondolatát" - jelentette ki Markó. Hozzátette: "a sok dicsekvés a kétharmados többséggel nem biztos, hogy a többpártrendszerről szól".

Markó Béla úgy vélte, ha nem fog össze az erdélyi magyarság, megtörténhet, hogy parlamenti képviselet nélkül marad. Az erdélyi magyar pártok közötti szövetséget azonban nem tartotta lehetségesnek. "Azzal egyetértek, hogy beszélő viszonyban kell lenni mindenkivel, de itt elsősorban nem az RMDSZ-nek, hanem a szövetségen kívüli csoportosulásoknak kell keresni az együttműködés lehetőségét velünk, és ennek a végcélja az kell legyen, hogy az RMDSZ-en kívüli pártok fogadják el az egységes politikai képviselet gondolatát" - jelentette ki Markó Béla.

Az újabb szenátori mandátumra pályázó politikus butaságnak nevezte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) álláspontját, mely szerint két magyar szervezet is bejuthat a román parlamentbe. "Egy szervezet is csak akkor jut be, ha megszerzi a romániai magyar szavazatok elsöprő többségét, arról szó sincs, hogy két szervezet is bejusson" - jelentette ki Markó.

Az RMDSZ volt elnöke arra figyelmeztetett, hogy nemcsak a szórványmegyékben (azaz a nem magyar többségű területeken) kialakuló magyar-magyar választási verseny veszélyes a magyar képviseletre. A székelyföldi párhuzamos jelöltállítás is azt eredményezi, hogy az RMDSZ-nek kevesebb szavazata lesz, és a visszaosztásnál kedvezőtlenebb helyzetbe kerül - tette hozzá.