Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Szükségállapot New Yorkban

2012.10.28. 07:43

Szükségállapotot hirdetett a közelgő Sandy hurrikán miatt New York demokrata kormányzója, Andrew Cuomo, írja a New York Daily News. A hurrikán a Karib-térségben negyvenhárom halálos áldozatot követelt.

A hurrikán miatt, amely egyes szakemberek szerint a legrosszabb forgatókönyveket is beteljesítheti, Cuomo kormányzója 375 ezer New York-i kitelepítését is elrendelte. A New York-i közlekedési vállalat a vihar idejére teljes egészében lezárhatja a tömegközlekedést. A város metróhálózatát már kisebb trópusi viharok idején is el szokta önteni a víz, a Sandy hurrikán pedig az előrejelzések szerint komoly katasztrófát okozhat. New York történetében eddig egyszer fordult elő, hogy a teljes tömegközlekedést lezárják.

A vihar helyi idő szerint hétfő éjszaka, Delaware államban érheti el az amerikai partokat. A New York-i városi hatóságok már szombaton elrendelték az építési területek kiürítését, és felszólították a város déli részének lakóit, hogy állítsanak össze úticsomagokat. Elképzelhető, hogy már hétfőn bezárják az iskolákat is.

A legnagyobb gondot az áramkimaradások okozhatják. A hurrikán várható útvonalán tucatnyinál is több atomerőmű van, ezek több millió lakos áramellátását biztosítják, írja a Reuters.

New Yorkot utoljára 2011-ben érte el egy hurrikán, illetve trópusi vihar, mert az 1-es kategóriájú Irene a városba érve már vesztett erejéből. Így is komoly fennakadásokat okozott - történelme során ekkor zárták le először a teljes New York-i metróhálózatot. Az Irene tombolása után hétmillióan maradtak áram nélkül.  • Vennék
  • Hírek