Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Janukovicsnak áll a zászló Ukrajnában

2012.10.28. 21:32 Módosítva: 2012.10.28. 23:34
Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az aznapi ukrajnai parlamenti választásokon, a második a bebörtönzött ex-kormányfő, Julija Timosenko mögött álló egyesült ellenzék. A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe. A profi ökölvívó, Vitalij Klicsko Ütés nevű pártja harmadik lett.

A Research and Branding csoport felmérésében első helyen a Régiók pártja áll 31,6 százalékkal, a második helyen az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 23,7 százalékkal. Harmadik lett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik a Kommunista Párt 13 százalékkal, és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 11 százalékkal ötödikként kerülhet be a parlamentbe.

A csoport munkatársai országszerte 500 szavazókörnél 12 500 választót kérdeztek meg arról, melyik pártra szavazott.

A TNS és a SOCIS nevű kutatóintézetek által végzett felmérések - amelyeket az Inter és az ICTV ukrán televíziók rendeltek meg - ugyanezt a sorrendet hozták ki, minimális százalékbeli eltérésekkel. A Rejting neves kutatóintézet exit pollja szerint a Régiók Pártja 27,6 százalékot, az Egyesült Ellenzék 23,4 százalékot, az UDAR 14,3 százalékot, a Kommunista Párt és a Szvoboda pedig egyformán 12,5 százalékot kapott. Az 1+1 ukrán televíziós csatorna által rendelt felmérés szerint a Szvoboda került a negyedik helyre, egy százalékkal megelőzve a Kommunista Pártot.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a Régiók Pártja megnyerte a parlamenti választásokat" - jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök, a párt listavezetője a vasárnap este. A kormányfő kiemelte, hogy pártja tisztességes és nyílt küzdelemben kerekedett felül. Szerinte a választások szabadon és demokratikusan zajlottak jelentősebb szabálytalanságok nélkül.

Vitalij Klicsko az exit poll-eredményekre reagálva kijelentette, hogy a mögötte álló politikai erő kész az együttműködésre a bebörtönzött exkormányfőhöz, Julija Timosenkóhoz kötődő Egyesült Ellenzékkel és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) Párttal. Klicsko egyúttal kizárta az együttműködést a jelenleg kormányzó Régiók Pártjával és a kommunistákkal.

"Az ukrán nép az ellenzéket támogatja, nem a hatalmat" - jelentette ki az exit poll-eredményeket kommentálva Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék listavezetője. Olekszandr Turcsinov, a párt kampányfőnöke hozzáfűzte, hogy valójában az Egyesült Ellenzéknek több szavazatot kellett kapnia, mint ahányat a felmérések mutatnak. Szerinte sok választó félt őszintén megmondani, hogy kire szavazott.

Ruszlan Kosulinszkij, a Szvoboda kampányfőnöke kifejtette, hogy pártja parlamentbe jutása meglepetésként érné a jelenlegi kormányzatot, ezért szerinte a párt eredményét 11 százalékról legalább 7 százalékra próbálják majd csökkenteni.

Az ukrán miniszterelnök hangot adott aggodalmának a Szvoboda (Szabadság) magas támogatottsága miatt. Azarov szerint ez az ellenzék gyengeségét jelzi. A kormányfő szerint kétséges, hogy a szélsőséges nacionalista párt és "a magukat demokratikusnak nevező" ellenzékiek együttműködése tartós lesz.

A központi választási bizottság előzetes adatai szerint a vasárnapi ukrajnai parlamenti választásokon való részvétel nem egészen 57 százalékos, vagyis a vártnál jóval alacsonyabb volt.  • Vennék
  • Hírek