Ábrázoljanak nőt is bankjegyen Romániában

2012.10.29. 13:05

Aláírásgyűjtést kezdett két civil szervezet Bukarestben azért, hogy a román lej legalább egyik címlete nőnek állítson emléket. A Partnerség az Esélyegyenlőségért Alapítvány és az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség által indított Altfem feminista mozgalom önkéntesei szombaton és vasárnap Bukarest történelmi belvárosában, a Román Nemzeti Bank épülete mellett 7000 járókelőt győzött meg arról, hogy az aláírásával támogassa a kezdeményezést – írta az Adevarul lap.

A kampány két részből áll. A szervezők először össze akarnak gyűjteni ötvenezer aláírást, hogy ezeket eljuttassák a román jegybankhoz. A második szakaszban szavazást rendeznek arról, hogy kit ábrázoljon az első, női személyiséget megjelenítő bankjegycímlet. A kezdeményezők tizenkét történelmi személyiségre tettek javaslatot: köztük van a világ első női idegsebésze, Európa első mérnöknője és a trianoni döntést hathatós diplomáciai lobbival befolyásoló Mária királyné.

„Ez nem egy újabb tudatosító kampány, hanem mi változtatni is szeretnénk valamit. Változtatni szeretnénk azokon az előítéleteken, amelyek a társadalomban élnek a nők szerepét illetően. Az első, női személyiséget ábrázoló bankjegy kibocsátására irányuló kezdeményezésünket számos közéleti személyiség írta alá” – idézte a Romania Libera az Altfem közleményét. Az aláírásgyűjtők további 12 romániai várost fognak még felkeresni. A petíciót az interneten is alá lehet írni az altfem.ro címen, ahol hétfő délig csaknem tízezer támogató nyilatkozat gyűlt össze.

A román lejnek hét bankjegycímlete van forgalomban (1, 5, 10, 50, 100, 200 és 500 lejes), és elvileg még két címlet, a 2 lejes és a 20 lejes illeszkedne bele az eddigi címletek logikai sorozatába. A román lej különböző címletei egy történésznek, egy zeneszerzőnek, egy festőnek, egy mérnöknek és három írónak állítanak emléket, mindegyikük férfi. Igaz, hogy a 10 lejes bankjegy egy nőalakot is ábrázol, de ő a címleten megörökített Nicolae Grigorescu egyik híres festményének szereplőjeként, illusztrációs céllal került a bankjegyre.  • Tippek
  • Árfolyam