Jenő
-3 °C
6 °C

Ábrázoljanak nőt is bankjegyen Romániában

2012.10.29. 13:05

Aláírásgyűjtést kezdett két civil szervezet Bukarestben azért, hogy a román lej legalább egyik címlete nőnek állítson emléket. A Partnerség az Esélyegyenlőségért Alapítvány és az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség által indított Altfem feminista mozgalom önkéntesei szombaton és vasárnap Bukarest történelmi belvárosában, a Román Nemzeti Bank épülete mellett 7000 járókelőt győzött meg arról, hogy az aláírásával támogassa a kezdeményezést – írta az Adevarul lap.

A kampány két részből áll. A szervezők először össze akarnak gyűjteni ötvenezer aláírást, hogy ezeket eljuttassák a román jegybankhoz. A második szakaszban szavazást rendeznek arról, hogy kit ábrázoljon az első, női személyiséget megjelenítő bankjegycímlet. A kezdeményezők tizenkét történelmi személyiségre tettek javaslatot: köztük van a világ első női idegsebésze, Európa első mérnöknője és a trianoni döntést hathatós diplomáciai lobbival befolyásoló Mária királyné.

„Ez nem egy újabb tudatosító kampány, hanem mi változtatni is szeretnénk valamit. Változtatni szeretnénk azokon az előítéleteken, amelyek a társadalomban élnek a nők szerepét illetően. Az első, női személyiséget ábrázoló bankjegy kibocsátására irányuló kezdeményezésünket számos közéleti személyiség írta alá” – idézte a Romania Libera az Altfem közleményét. Az aláírásgyűjtők további 12 romániai várost fognak még felkeresni. A petíciót az interneten is alá lehet írni az altfem.ro címen, ahol hétfő délig csaknem tízezer támogató nyilatkozat gyűlt össze.

A román lejnek hét bankjegycímlete van forgalomban (1, 5, 10, 50, 100, 200 és 500 lejes), és elvileg még két címlet, a 2 lejes és a 20 lejes illeszkedne bele az eddigi címletek logikai sorozatába. A román lej különböző címletei egy történésznek, egy zeneszerzőnek, egy festőnek, egy mérnöknek és három írónak állítanak emléket, mindegyikük férfi. Igaz, hogy a 10 lejes bankjegy egy nőalakot is ábrázol, de ő a címleten megörökített Nicolae Grigorescu egyik híres festményének szereplőjeként, illusztrációs céllal került a bankjegyre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?