Óriás pusztítást okozott a Sandy a keleti parton

2012.10.30. 06:45
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hobokken városának fele víz alatt van New Jersey államban Dawn Zimmer polgármester szerint. A városban 50 ezren laknak, de olyan súlyos a helyzet, hogy két tűzoltóállomást is ki kellett üríteni.

  • Az Egyesült Államokban a legújabb hírek szerint 12 áldozata van a Sandy hurrikánnak. Ha ehhez hozzávesszük a 69 áldozatot a Karib-térségben, az összesen 81 halottat jelent. Ez a szám azonban valószínűleg emelkedni fog. Az USA-ban egyrészt még tart a vihar, míg olyan helyek, ahol Sandy már végigvonult még felfele módosíthatják az áldozatok számát. Haitiban például továbbra se tudni több tucat emberről.

  • Megerősítették, hogy az éjszaka során evakuálni kellett a N.Y.U. Langone kórház összes betegét, 215 embert. Az egészségügyi intézménynél mikor leállt az áramellátás, elindultak a tartalék generátorok, de később azok is felmondták a szolgálatot. A betegeket a környező kórházak fogadták be, több tucat mentőautóval szállították át őket.

  • Chris Christie New Jersey kormányzója csalódottságának adott hangot, mert sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket és nem hagyták el időben a környéket, illetve nem maradtak az otthonaikban. A kormányzó szerint tragikus, hogy feleslegesen haltak meg emberek. New Jersey-ben ketten vesztették életüket, amikor egy fa ráesett az autójukra.

  • cikkünk a témában:

    Oda a New York-i tömegközlekedés

    A New York-i tömegközlekedést üzemeltető MTA közleménye szerint a Sandy hurrikán okozta károk a teljes közlekedési rendszert érintik. Hét metró alagutat elöntött a víz, a felszíne vonalokon akadozik az áramellátás, mert megsérültek a vezetékek. Hat buszgarázst szintén tönkretett a víz.

    A közlemény szerint a metróközlekedés 108 éve alatt még nem volt ilyen súlyos a helyzet, de megkezdték a kárfelmérést és a szolgáltatások helyreállítását.

  • Az NBC news azt írja, hogy 6,8 millióra emelkedett azok száma, akik áram nélkül maradtak. Az USA Today szerint ez a szám a következő napokban a háromszorosára növekedhet.

  • cikkünk a témában:

    A hírességek is figyelték a vihart

    Kíváncsi rá, hogy mit gondolt Chelsea Clinton vagy Rob Lowe a Sandy hurrikán tombolásáról? A CNN gyűjtésében a Twitter oldalaik üzeneteiből mindent megtalál.

  • Egy kedvező hír a sok baj között: a New York-i maraton szervezői nem tervezik, hogy elhalasztanák a rendezvényt. A szervezők 20 ezer futót várnak külföldről és összesen 45 ezer résztvevőre számítanak. Az itteni maraton az egyik leghíresebb futórendezvény az egész világon. Mary Wittenberg a rendező szervezet vezérigazgatója szerint bíznak benne, hogy az 5 nap múlva kezdődő futás idejére sikerül a törmelék nagyobb részét eltakarítani.

  • Rocakaway Park körzetében, New Yorkban több épület is kigyulladt. Az embereket hajókkal evakuálják. Nem tudni, hogy pontosan mi okozta a tüzet, valószínűleg a viharban leszakadó elektromos vezeték lehetnek a felelősek.

  • A tömegközlekedésért felelős Metro Transit Authority (MTA) nem tudja megmondani mennyi idő kell pontosan a víz kiszivattyúzására a metró alagutakból. A becsléseik szerint 14 óra is elég lehet, de akár négy napig is eltarthat.

  • cikkünk a témában:

    Reggeli összefoglaló: felkészültek, de durva volt

    Gyorsmérleg a hétfőn este lecsapó hurrikán által okozott károkról: New Yorkban 12 ember halt meg, összesen 5,3 millióan maradtak áram nélkül, összedőlt egy több emeletes ház egy része, elsüllyedt egy hajó, lezárták a metrót és a hidakat. A károkat 20 milliárd dollárra becsülik. Részletek a cikkben.

  • A CNN meteorológusia szerint az Egyesült Államok teljes északkeleti részét érinteni fogja a Sandy hurrikán. Kitart az erős szél, amit majd még Kanadában is érezni lehet. New England és az ország középső részein heves esőzésre számítanak. Virginia, Nyugat-Virginia, Maryland, Észak-Karolina és Tennessee hegyvidéki részein pedig havazás lesz.

  • cikkünk a témában:

    Egy hét kell az áramszolgáltatónak

    New Yorkban John Miksad a Consolidated Edison alelnöke szerint több problémával is meg kell birkózniuk egyszerre. Sok a leszakadt vezeték, felrobbant egy alállomás, és voltak ütemezett leállások is. A szándékosan leállított részeket 3-4 nap alatt újra lehet indítani, de a vezetékek pótlása egy hét is lehet. A CE szerint 670 ezer felhasználó van áram nélkül, de a számítási rendszerük miatt ténylegesen ez ennél is több embert jelent.

  • A korábban elsüllyedt H.M.S. Bounty kapitányát továbbra sem találja a partiőrség. A kapitány akkor tűnt el, amikor a legénysége a vihar miatt elhagyni kényszerült a hajót. A kapitánnyal együtt egy másik ember is eltűnt, őt később megtalálták és kórházba szállították, de nem tért magához, és meghalt.

  • cikkünk a témában:

    Soha nem látott károk a New York-i metróban

    A 108 éves metróhálózat alagútjait elöntötte a víz, több vonalon nincs áram, remizeket is elárasztott az eső és a dagály.

  • A New York-i tűzoltóság twittere szerint már tizenöt házra terjedt át a tomboló tűz a queensi Breezy Pointnál, a Rockaway Beach Boulvardon. A környéken könnyűszerkezetes házak vannak, ami a széllel együtt megkönnyíti a lángok terjedését. Öröm az ürömben, hogy közben Brooklynban sikerült eloltani egy tözet, ami egy lakóház második szintjén égett.

  • New Jersey államban Oyster Creek-nél riasztást adtak ki az ottani atomerőműben. Az esőzések miatt megemelkedett a környéken a vízszint, ami zavart okozhat az erőmű vízvezetékeiben. Ezek a vízvezetékek szállítják a hűtővizet a már elhasználódott nukleáris főtűanyag hűtésére. Eddig 6,5 lábat emelkedett a vízszint, de további ha még fél lábbal feljebb megy a víz, akkor már ellepi azt a hűtővíz szállításáért felelős motort. Az Exelon vállalat közleménye szerint nincs veszélyben se a felszerelésük, se az emberek biztonsága.

  • A BBC számításai szerint 12 ezer repülőjáratot töröltek eddig a Sandy hurrikán miatt. A mai napon még további fennakadásokra kell számítani a légi közlekedésben.

  • Újabb üzenet a New York-i tűzoltóság twitterén: a Breezy Point-i tűzben Queensben eddig ötvennél több lakás semmisült meg teljesen.

  • Az ABC New York-i adójának híradója szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy a Sandy részben elpusztította Atlantic City legendás korzóját, a Broadwalkot. Az áradás a tengerparti deszkasétány egy tízméteres darabját sodorja egy közeli utcán. (Forrás)

  • A legtöbb hó eddig Davis településénél esett, Nyugat-Virginiában. Itt 45 cm a hótakaró.

  • Még nem sikerült eloltani a tüzet Queensben. A hírek szerint egy újabb épület is lángra kapott. Nagyjából 200 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.

  • Nem esett le, de nem is sikerült kibiztosítani egy 57-ik utcai felhőkarcolót építő, 80 emelet magasan eltört darut, aminek egy darabja még mindig a levegőben lóg. A daru állandó veszélyforrás, mert mérnökök se tudják megmondani, hogy meddig maradhat úgy, ahogy van.

  • Evakuálini kell a New Jersey-i Moonachie-t és Little Ferryt, ahol gátszakadás történt, jelentette az ABC New York-i adójának a híradója. Mindkét városból hajókkal menekítik a lakókat.

  • cikkünk a témában:

    Sandy weboldalakat bénított meg

    Bejött az elemzők előzetes becslése: az internetes oldalak is megszenvedték a Sandy hurrikán New York-i pusztítását. Magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjszaka több népszerű portál és lapcsalád oldala is elérhetetlenné vált, a Gawker szinte teljes portfóliója mellett a HuffingtonPost és a Buzzfeed is leállt, mert áramkimaradások sújtották a szolgáltatókat.

  • cikkünk a témában:

    Így látták a New York-iak a katasztrófa éjszakáját

    Instagram-fotók a Sandy hurrikán puszításáról.

  • Kicsit enyhült a szél a keleti part mentén, de még mindig egyértelműen kivehető a Sandy hurrikán körvonala a széltérképen. A legerősebb tartós széllökés most 76 km/h-s.

  • Ketten könnyebben megsérültek New Yorkban, Queensben annál a tűznél, ahol 50 lakás égett ki eddig. 190 tűzoltó van a helyszínen, az oltás még nem ért véget.

  • Moonachie (ejtsd: mˈnɑːk) és Little Ferry New Jersey legészakibb megyéjében vannak, Fairviewval szemközt, az Overpeck patak túlpartján. (Fairview pedig nagyjából a mannhattani Uptownnal és Harlemmel van szemben). A 2010-es népszámlálási adatok szerint Moonachie-ban 2708-an, Little Ferryben 10 626-an laknak. Monnachie-ben a feljegyzések szerint az égvilágon semmi érdekes sem történt eddig, leszámítva tán azt, hogy 1987-ben, amikor a New York Giants megnyerte a Superbowlt, a helyi polgármester győzelmi parádét tartott a hazai meccseit akkor New Jersey-ben játszó csapat tiszteletére.

    Little Ferry, ahogy a neve is mutatja, a koloniális időszakban fontos kompátkelő volt. A város nevezetessége egy afrikai temető, amit 1994-ben felvettek a Történelmi Helyek Nemzeti Regiszterébe.

  • cikkünk a témában:

    Megjelent az igazi kép

    A 3. gyalogsági ezred megköszönte a dicsérő üzeneteket, amiket azért kaptak mert folyamatosan őrt álltak az ismeretlen katona sírjánál. "Az öreg gárda" azonban felhívta rá a figyelmet, hogy az interneten hamis kép jelent meg erről, és ezért közzétettek egy igazit.

    306541 515517158472398 57209043 n
    Fotó: The_Old_Guard / twitter.com