Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    New York az évszázad viharától reszket

    Több tízmillió embert fenyeget az Egyesült Államok felé tartó Sandy hurrikán, ami helyi idő szerint hétfő este fogja elérni a keleti partot, és akár szuperviharrá is fejlődhet. Százezreket evakuáltak, több nagyvárosban szünetel a tömegközlekedés, tanítási szünetet rendeltek el, repülőjáratok ezreit törölték. New Yorkban gyakorlatilag megállt az élet.

  • cikkünk a témában:

    Leállhat a net és a mobil a hurrikán miatt

    A Verizon akadozó mobilszolgáltatásra számít, és az Amazon szervereit is érintheti a vihar.

  • cikkünk a témában:

    Colin Farrell hotelbe rohant a hurrikán elől

    A Warner leállította a Winter's Tale New York-i forgatását. Nem készül sorozat, üres a Brodway.

  • cikkünk a témában:

    Sandy még a 2010-es Igort is lenyomja

    New Yorkban esőt és szélvihart, a Nagy-tavak környékén hatvan centi havat hozhat a hurrikán.

  • cikkünk a témában:

    A hurrikánfélelmet el lehet kerülni

    Áll a metró, sokakat kitelepítettek, a csatornálból kiengedik a gőzt. New York-i tudósítónk jelenti.

  • cikkünk a témában:

    Nem lesz új Mátrix

    A Wachowski testvérek filmje bukás, Ben Affleck elért a harmadik helyre, de a hurrikán miatt alig mennek moziba a keleti parton.

  • cikkünk a témában:

    Hétfőn bezár a New York-i tőzsde

    Elmossa a hurrikán a kereskedést.

  • cikkünk a témában:

    Tudósítónk fotói New Yorkból

  • cikkünk a témában:

    Magyar orvosság: fazék pörkölt, négy üveg bor

    New Yorkban még a harlemi gospelmise lelkésze is a hurrikánról prédikált. A kinti magyarok felkészülten, nyugodtan, vízzel és étellel felpakolva várják Sandyt.

  • magni

    A hurrikánnál is gyorsabban terjednek az interneten a létrejöttét magyarázó összeesküvés-elméletek. A legnépszerűbb koncepció szerint Sandyt a HAARP nevű, valóban létező, rádióhullámokat sugárzó kísérleti rendszerrel hozták létre. Állítólagos független mérőműszerek a rendszer különös aktivitását észlelték, a netezők egy része pedig ennek tulajdonítja a hurrikánt. Szerintük Sandyt tömegpusztításra hozták létre. A vihar teljesen kiütheti az áramszolgáltatást, ezzel pedig - figyelem, közelednek az amerikai választások - Obama megtarthatja hatalmát.

  • Bostonban egyelőre csak szitáló eső és erős széllökések vannak. Massachusetts államban is zárva tartanak az iskolák és az egyetemek is, a boltok polcairól pedig elfogytak a vizes palackok, írta bostoni olvasónk.

    VJFBo
    Fotó: Reddit
  • "Mi Washington DC-ben vagyunk most, itt egyelőre csak erősen esik, de szél nincs" - írta Dániel nevű olvasónk.

  • cikkünk a témában:

    Sandyből máris mém lett

    A vihar még le sem csapott az USA keleti partjára, de a netezők már viccelődnek vele.

  • cikkünk a témában:

    Nem evakuálják a rabokat New Yorkban

    A börtönőrök és a fegyencek maradnak, ahol vannak, bármilyen erős is lesz a Sandy hurrikán.

  • New York polgármesteri hivatala helyi idő szerint nem sokkal hétfő reggel kilenc után hivatalosan is életbe léptett az A zónára érvényes kötelező evakuálási parancsot. Manhattan városrészét is beleszámolva nagyjából 375 ezer embert érint az evakuáció.

  • Sebességkorlátozást vezettek be a Tappan Zee hídon New York belvárosától északra a nagy szél miatt. A kocsik csak 56 km/h sebességgel haladhatnak át a hídon, de ha tovább növekszik a szél, akkor szigorúbb korlátozások is lehetnek.

  • "Az idő kellemes, a szél sem fúj még igazán. Az utcák kicsit kihaltabbak a szokásosnál, sok rendőrt és tűzoltót látni. Az utcaszinten parkoló autókat elzavarják, gondolom, felkészülnek arra, hogy betör a víz az utcákra" - jelenti olvasónk Bostonból, egy szálloda legfelső emeletéről.

  • cikkünk a témában:

    New York belvárosát már elérte a víz

    New York-i Twitterezők szerint Manhattanben és környékén már 10-15 centis víz áll, pedig a Sandy hurrikán csak órák múlva éri majd el a partot. A képen a New York-i Battery Park látható, amint elönti a víz.

  • A National Weather Service jelentése szerint helyi idő szerint hétfő este nyolckor (magyar idő szerint kedden hajnali 1 órakor) lesz a legmagasabb a vízszint New Yorkban. A meteorológusok szerint a víz 182-365 cm-rel lesz magasabb a szokásosnál. A felső érték már bőven az áradás kategóriába tartozik.

  • A polgármesteri hivatal New Yorkban három óra múlva lezáratja a Hugh Carey Brooklyn Bettery alagutat és a Holland alagutat a gépjárműforgalom elől.

  • "Harlem még teljesen csendes. Se eső, se nagy szél, csak a Hudson szintje emelkedett. Viszont nincs metró, így dolgozni nem mehetünk" - írta Anna nevű olvasónk.

  • A hurrikán sebesség most 30km/h és nagyjából 415 km-re van New Yorktól délkeletre, míg 329 km-re Atlantic City városától. A hurikán körül a legerősebb széllökések már elérték a 150 km/h sebességet. Az amerikai hurrikán központ szerint Sandy hamarosan elfordul északnyugat fele.

  • Másutt néven író olvasónk New Yorkban nemrég kiment sétálni a bezártságot unni kezdő gyerekeivel. Azt tapasztalta, hogy a széllökések fokozódtak, de még nem veszélyesek, az utcán pedig meglepően sokan járnak, főleg kutyások, gyerekesek (akár csecsemőkkel is) és nagy csomag vizeket cipelő bevásárlók. Autót alig látott. "Örvendezve láttam, hogy ami az élethez kell, az még működik. Az utcaseprők söpörnek, a postás kiskocsijában tolja a leveleket, a bolt előtt a teherautóból pakolják ki a tejet és a kenyeret. Megnyugtató, hogy az élet nem állt meg teljesen" - írta. A Starbucks és az elit bio üzletház bezártak két napra, de a 24 órás drogéria és a sarki bolt nyitva vannak. A boltban azt mondták neki, hogy egyáltalán nem terveznek bezárni. Vízből már csak kisüveges van, de minden más, tej, kenyér bőven maradt. Olvasónk szerint a csipszes polc volt a legüresebb.

  • Baltimore-ban mára bezárt a Baltimore/Washington International Thurgood Marshall reptér. Arról nincsenek hírek, hogy kedden lesznek-e járatok, vagy sem. Eddig több ezer járatot törötltek Amerikában a hurrikán miatt.
  • A felvételt a Nemzetközi Űrállomás legénysége készítette.

  • A Philadelphia Inquirer cikke szerint pár órája áramkimaradás van New Jersey állam déli részében, Delaware egyes településeiben, valamint Maryland keleti felén. Eddig nagyjából 2100 háztartás maradt áram nélkül.

  • „Erősödik a szél a New Jersey-i Sussexben.”

    „Itt a virginiai Colonial Beach. Szeles és esős az idő, de még nem rosszabb bármelyik viharnál.”

    „Valami más is van odakint a szelen és az eső, kívül. Hallom. Az Úristen segítsen rajtunk.”

    Ehhez hasonló üzenetek olvashatók egy oldalon, ahova sms-ben küldhet bárki információkat a hurrikánról. Persze megjelentek a trollok is, volt már rickrolling, offtopic viccelődés, egymásnak beszólogatás. A moderátorok próbálják kordában tartani a júzereket.

  • A NASA műholdfelvételeit a hurrikánról először pénteken láthattuk, az űrkutatási hivatal azóta újabb képeket készített. A lenti képet a Suomi NPP műhold VIIRS műszere készítette magyar idő szerint reggel háromnegyed nyolc körül. Nagyobb méretben megtekinthető a Nasa Earth Observatory oldalán.

    sandy vir 2012302

    A vihar jelenleg Atlantic City-től 330 kilométerre örvénylik, egyelőre csak mintegy 29 km/h-s sebességgel, de az esti órákban akár az egyes fokozatú hurikánok sebességének felső tartományát is megközelítheti, aminek határa 145 km/h.

  • cikkünk a témában:

    Eközben Kínában

    Emlékezzünk meg arról is, hogy miközben Amerika az elmúlt évek legpusztítóbb hurrikánjától retteg, Kínára már lecsapott a Son-Tinh nevű tájfun. 126 ezer embert kellett lakóhelyéről elköltöztetni, legalább egy halottja és öt eltűntje van a Délkelet-Ázsiából érkezett viharnak a dél-kínai Hajnan tartományban.