Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Nem evakuálják a rabokat New Yorkban

2012.10.29. 15:00

New Yorkban az áradásveszélyt mutató térképén egy jól kivehető fehér mező van, amit elvileg nem fenyeget a Sandy hurrikán, annak ellenére sem, hogy körülötte minden a veszélyzónába esik. Rikers Island szigetén több mint 10 ezer ember van, de az evakuálásukra csak a legvégső esetben kerülhet sor. Ennek oka, hogy a sziget „lakosai” vagy rabok, vagy börtönőrök.

„A vízszint feletti magassága miatt Rikers Island képes ellenállni bármilyen viharnak, beleértve egy 4-es kategóriájú hurrikánt is. A Rikers Island létesítményei nem alacsonyan fekvő területeken vannak, mint a közeli Roosevelt Island vagy City Island, és így nincs komoly veszélye heves áradásnak” – írta közleményében a New York-i városi börtönüzemeltető osztály (DOC).

A Rikers-szigetet 1884-ben vásárolta meg New York állama 180 ezer dollárért. A sziget eredetileg 35 hektáros volt, de az évek alatt folyamatosan feltöltötték a környékét, így mára 167 hektárra nőtt a területe. Itt található a már említett DOC központja, ami a város összes fegyintézetének igazgatásáért felelős. A Rikers-szigeten 10 börtön is van, amikben összesen 17 ezer rabot tudnak egyszerre elszállásolni.

Míg New Yorkban már kiadták a kötelező kitelepítési parancsot az úgynevezett „A” zónába eső részekre, az elítéltek és a börtön személyzete marad egy helyben. Hasonló módon járt el a város vezetése korábban is, amikor az Írén hurrikán csapott le a városra. Michael Bloomberg polgármester akkor gyakorlatilag kizárta, hogy elmozdítanák a rabokat.


Tekintse meg nagyítva a Rikers-sziget helyét

A DOC közleménye külön hangsúlyozta, hogy a börtönőrök most is a szigeten maradnak, és, hogy a létesítmény egyébként teljesen önellátó. A DOC szerint ha eddig példátlan méretű katasztrófa történne, akkor természetesen evakuálnának, de erre nagyon kevés esélyt látnak.

Ha viszont kényszerevakuálásra kerül sor, erősen kétséges, hogy mennyire lenne kivitelezhető a feladat. Nincs evakuálási terv a teljes szigetre, hiszen ezt még nem is gyakorolták, és eddig még csak a bebörtönzöttek kisebb hányadát kellett átszállítani egyszerre.

Az se egyértelmű, hogy hogyan tudnák elhagyni az emberek a szigetet, ha vészhelyzet van. A területet egyetlen híd köti össze a szárazfölddel, ezen kellene mindenkinek átjuttatni vagy gyalogosan, vagy járművekben, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik egy tomboló hurrikán közepén.