Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Újabb kémbotrány Kína és Tajvan között

2012.10.29. 08:58

Tajvanon őrizetbe vettek három volt katonatisztet azzal a gyanúval, hogy titkos adatokat szolgáltattak ki Kínának – jelentette a tajpeji média hétfőn. A Tajvani-szoros két partját érintő legújabb kémbotrány szereplői között van Csang Csih-hszin, aki a haditengerészet meteorológiai és oceanográfiai hivatalában a politikai ügyeket felügyelte vezető beosztásban – derül ki a tajvani védelmi tárca közleményéből.

A gyanú szerint Csang még aktív korában kapcsolatba akart lépni Kína tisztviselőivel, és „anyagi haszonszerzés céljából” másokat is beszervezett. A minisztériumi szóvivő közölte, hogy az üggyel kapcsolatban további két embert is őrizetbe vettek.

A szembenállás forrása

A kínai polgárháborút és a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását követően, 1949 decemberében a vesztes Kuomintang párti köztársasági kormány Tajvanra menekült. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát. A Kínai Népköztársaság – a sajátos status quo ellenére – területe részeként tekint a szigetre, és a mindenkori pekingi vezetés egyik legfontosabb célja az ország békés újraegyesítése.

A hivatalos tájékoztatás szerint Csangnak csak korlátozott hozzáférése volt a haditengerészet adatbázisához, és a kiszivárogtatással Tajvan biztonságát lényegében nem veszélyeztette. A tajvani Apple Daily című lap úgy tudja, hogy nyolc embert vettek őrizetbe, és azt állítja, hogy Csang olyan adatok birtokában volt, amelyek a sziget tengeralattjárói és más hadihajói számára voltak fontosak.

Tajvan és a szárazföldi Kína között a fokozódó közeledés ellenére nem ritkák a hasonló leleplezések. Az utóbbi idők legnagyobb visszhangot kiváltó esetének főszereplője egy tajvani tábornok volt, aki az amerikai-tajvani katonai programokról szóló titkos információkat hozott Peking tudomására. A férfi egymillió dollárt kapott szolgálataiért, a bíróság előtt beismerő vallomást tett, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.