Az EU bírálja az ukrajnai választást

2012.10.30. 00:01

Bírálta Ukrajnát a vasárnapi parlamenti választásokkal kapcsolatban az Európai Unió. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos hétfő este közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi megfigyelők a választások lebonyolításával kapcsolatban számos visszásságot tapasztaltak. "Elvárjuk, hogy Ukrajna jövőbeni parlamentje korrekt módon tükrözze a választók akaratát" – szögezték le nyilatkozatukban az uniós vezetők.

Ashton és Füle sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a bíróságok több ellenzéki személyiséget megakadályoztak a szavazáson való részvételben. A választások előtt lefolytatott bírósági eljárások nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak - hangsúlyozta a nyilatkozat. Ezzel összefüggésben az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a bővítésért felelős biztos hangsúlyozta az ukrajnai igazságügyi rendszer megreformálásának a szükségességét.

Az uniós vezetők felszólították az ukrajnai hatóságokat a vasárnapi választásokon leadott szavazatok korrekt összeszámlálására, valamint az eredmények hasonlóan korrekt közzétételére.  • Tippek
  • Árfolyam