Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Kevés volt Jeszenszky magyarázkodása

2012.10.30. 16:43 Módosítva: 2012.10.30. 20:54
Lényegében a Külügyminisztérium is elhatárolódott Jeszenszky Géza norvégiai nagykövet egyetemi jegyzetétől, amelyben a romák vérfertőző kapcsolatairól ír. Oslóban megindokolták, hogy miért mondták le a kínossá vált magyar könyvet részvételét egy konferencián.

„Jeszenszky Géza a napokban a sajtóban idézett jegyzetét egyetemi tanárként, nem pedig a Külügyminisztérium munkatársaként, hazánk oslói nagyköveteként írta. Bár a vitatott sorok félreérthetőek, Jeszenszky Géza egész életműve és legutóbbi publikációi is bizonyítják, hogy kiáll a kisebbségi jogokért, és nem vádolható előítéletességgel" - reagált közleményben az egyetemi jegyzetei miatt Oslóban kínossá vált nagykövet körüli botrányra a Külügyminisztérium.

Mint azt megírtuk, Jeszenszky Géza oslói nagykövet, volt külügyminiszter a budapesti Corvinus Egyetemen az óráihoz készített angol nyelvű egyetemi jegyzetében azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

A nyilvánosságra került jegyzet előbb itthon, majd külföldön is botrányt okozott: állomáshelyén, Oslóban is vállalhatatlanná vált Jeszenszky. A norvég fővárosban annak ellenére kérték meg, hogy ne vegyen részt egy keddi tanácskozáson, hogy a magyar nagykövetség is kezdeményezője volt a Raoul Wallenberggel és az európai zsidók megmentésével foglalkozó tanácskozásnak.

Jeszenszky bocsánatot kért

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Arra is kitért, hogy orvosi szaklapok - például a Journal of Medical Genetics - állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, "a szó szerinti idézet is onnan ered". A nagykövet : bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el, mert az abban vázolt problémákat kezelni kell.

Elfogultnak tartják

A Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet (HL-senteret) vezetője, Anton Weiss-Wendt az MTI-nek elmondta: a tanácskozást az oslói magyar, a svéd és az izraeli nagykövetség közreműködésével szervezték, s meghívták rá Karsai Lászlót, a szegedi egyetem professzorát, a holokauszt egyik legelismertebb magyar kutatóját. Karsai professzor azon a napon, amikor Oslóba kellett volna érkeznie, elküldte Jeszenszky Géza egy angol nyelvű egyetemi jegyzetének internetcímét a szervezőknek.

Karsai László - mint írta - elfogultnak és fajgyűlölőnek tartja a jegyzetnek a romák családon belüli házasodásáról és szexuális életéről szóló megállapításait, s ezért nem tud részt venni a tanácskozáson. Anton Weiss-Wendt ugyancsak elfogultnak és bizonyítékokkal alá nem támasztottnak nevezte Jeszenszky Géza megállapításait, hozzátéve, hogy ezen a téren tökéletesen egyetértenek Karsai professzorral. "Hogy megőrizzük az intézet és az általunk szervezett tudományos esemény méltóságát, s elejét vegyük annak, hogy a szimpózium más felszólalói is lemondják részvételüket, közöltük a nagykövet úrral, hogy bölcs dolog volna a részéről, ha nem venne részt a tanácskozáson" - írta a HL-senteret vezetője.

Anton Weiss-Wendt szerint Jeszenszky Géza e-mailben válaszolt a levélre, s védte a roma kisebbséggel kapcsolatos álláspontját. A "beltenyészet" kifejezést használta, s azt állította, hogy a romáknak mint közösségnek kevés fogalmuk van a vérfertőzés veszélyeiről. "Az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések ebben az országban legalábbis tájékozatlanságról tanúskodnak, ha éppen nem támadóak" - szögezte le a kutató. Karsai Lászlót is tájékoztatták arról, hogy a szervezők hivatalosan távolmaradást javasoltak Jeszenszky nagykövetnek, s újból meghívták a professzort, aki a HL-senteret vendégeként részt vesz a szimpóziumon.