Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Felkészültek rá, de így is durva volt

2012.10.30. 07:40 Módosítva: 2012.10.30. 09:44

Helyi idő szerint hétfő este (magyar idő szerint éjjel egykor) érte el az amerikai szárazföldet a Sandy hurrikán. A vihar óránként 130 kilométeres széllel, özönvízszerű esővel és hatalmas áradásokkal csapott le.

New York áradásokkal leginkább veszélyeztetett területeiről közel 400 ezer embert telepítettek ki. A vihar nem érte váratlanul az amerikaiakat. Estére az utcákon szinte teljesen megszűnt a gyalogosforgalom, de a taxik jártak. A városban lezárták az alagutakat és a hidak többségét. A metropoliszban hét metróalagutat öntött el a hurrikán által felkorbácsolt tengervíz. Ilyen méretű katasztrófa soha nem volt még a New York-i metró 108 éves fennállása óta.

Eddig 14 ember halt meg a viharral összefüggésben. A legtöbb ember halálát kidőlt fák és a szélben repülő tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét, Atlantic Cityben egy ember szívrohamban halt meg evakuálás közben. A Lázadás a Bountyn című filmhez épített vitorláshajó legénységének egy tagja most már biztosan meghalt, miután a hajó elsüllyedt a hurrikán miatt. A kanadai Torontóban egy szél által leszakított fémtábla ölt meg egy nőt.

A New York-i tűzoltóság twittere szerint már tizenöt házra terjedt át a tomboló tűz a queensi Breezy Pointnál, a Rockaway Beach Boulvardon. A környéken könnyűszerkezetes házak vannak, ami a széllel együtt megkönnyíti a lángok terjedését.

Hétfő este összedőlt egy több emeletes ház egy része Manhattan délnyugati városnegyedében, Chelsea-ben, de senki nem sérült meg. A viharban megsérült az 57-ik utcai felhőkarcoló-építéshez használt daru. A 80 emelet magasan eltört, és az utca fölött csüngő daru környékét evakuálták. Ha a daru leomlik, súlyos károkat okozhat, de ez sokakat nem zavar, egyre többen mennek a környékre fotózni a látványosságot.

A vihar miatt eddig összesen 5,3 millión maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban. Észak-Manhattan egyik áramelosztójában robbanás történt, a Reuters szerint az üzemben 19 munkás rekedhetett. Eddig áldozatokról nem érkezett jelentés. A Sandy hurrikán által sújtott New Yorkban el kell költöztetni egy kórházi intenzív osztály több mint 200 betegét - köztük 20 csecsemőt -, mert az intézmény tartalék áramforrása is elromlott. A Con Ed áramszolgáltató az extrém időjárás miatt maga kapcsolt le egyes dél-manhattani városrészeket az ellátásról. Így védik a felszín alatti transzformátorokat és berendezéseket, hogy a vihar levonulása után gyorsabban tudják újraindítani a szolgáltatást. Az áramkimaradások több napig eltarthatnak, New York polgármestere emellett a legfontosabb feladatnak a város egyes részeit elárasztó víz eltávolítását nevezte.

Veszélyesen magas a vízszint az Oyster Creek-i atomerőműnél, amelyet már október 22-én leállítottak. Ha további 30 centimétert emelkedik a víz, a hűtőrendszer nem tudja majd megfelelően hűteni a használt fűtőelemeket. Az erőműben ebben az esetben tűzoltófecskendőket kell majd használni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz juthasson be és pótolják az elpárolgó folyadékot.

Majdnem egy méteres víz áll a Wall Streeten is, a New York-i tőzsde épületénél. A tőzsde várhatóan holnap sem fog kinyitni. 2001. szeptember 11-e óta nem fordult elő, hogy előre nem látott szünetet kellett volna tartani a kereskedésben.

Az Eqecat Inc előzetes becslése szerint 20 milliárd dolláros kárt várnak a Sandy hurikántól. A kalkulációhoz nemcsak az épületek megrongálódását, az áradásokat, és az áramkimaradás miatt okozott fennakadásokat vették figyelembe. Beleszámolták a végső összegbe a tőzsde felfüggesztését, a gyárak leállítását és több ezer repülőjárat törlését is. Az Eqecat szerint csak 5-10 milliárd dollárnyi kárra van biztosítás.

A Nemzeti Hurrikánközpont időközben a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Eszerint a vihar hurrikánerejű maradt ugyan - vagyis a széllökések ereje még mindig jóval meghaladta az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárt -, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait. Már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, hanem úgynevezett téli ciklonná vált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport