Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Megszakította beszédét a pápa

2012.11.01. 14:23

Látászavarra hivatkozva XVI. Benedek néhány másodpercre megszakította Mindenszentek ünnepén mondott beszédét a római Szent Péter téren, ahol ezrek hallgatták szavait. Mindenszentek napja arra emlékeztet, hogy „a szentekkel való közösség már itt a földön megkezdődik... Mindannyian szentségre vagyunk hivatva" - mondta az Úrangyala imádságot (Angelus) kísérő beszédében XVI. Benedek.

A katolikus egyházfő azt mondta, hogy a szentek a „szeretet győzelmét hirdetik az egoizmus és a halál felett". A pápa szavait hallgató olaszok és külföldiek ezrei, valamint a Szent Péter térről tudósító újságírók is felfigyeltek arra, hogy XVI. Benedek hirtelen nem tudta folytatni az olvasást, és néhány másodpercre megszakította beszédét.

„Elnézéseteket kérem, ma nem látok jól" - magyarázta a váratlan helyzetet az egyházfő. Az olasz hírügynökségek szerint a pápát a szemébe sütő nap zavarhatta meg. XVI. Benedek szerdán személyesen vezette a Mindenszentek ünnepét megelőző vesperást, mégpedig rendkívüli helyszínen, a Sixtusi-kápolnában, amelynek mennyezetét Michelangelo 1512. október 31-én, éppen ötszáz évvel ezelőtt fejezte be.

Az egyházfő pénteken a Szent Péter bazilika altemplomában emlékezik meg a halottakról, szombaton a bazilikában szentmisét pontifikál. A Szent Péter teret csütörtökön futók lepték el a nemzetközi Don Bosco alapítvány által rendezett Mindenszentek napi minimaraton alkalmából, amelynek célegyenese a bazilikánál volt.