Kevesebb megyével spórol az olasz kormány

2012.11.01. 13:31 Módosítva: 2012.11.01. 13:37

Országos tiltakozást robbantott ki csütörtökön a római kormánynak a takarékosság jegyében indított közigazgatási reformja, mely 86-ról 51-re csökkentette a megyék számát a korábbiak egyesítésével.

A campaniai Avellinóban a polgármester és helyi lakosok a főtéren tüntettek és hallani sem akartak arról, hogy közigazgatásilag az alig 40 kilométerre levő Beneventóval egyesítsék őket. „Elveszítjük identitásunkat. Mi közünk van nekünk egy másik megyéhez?" – mondták az olasz sajtónak.

A calabriai Crotone politikusai a római köztársasági palota előtt tüntettek. Az abruzzói Chieti polgármestere éhségsztrájkba kezdett, a toszkánai Prato első embere tiltakozásként irodája mosdójában tartott sajtótájékoztatót.

Egész Olaszországban tiltakozás kíséri azt a törvényrendeletet, amellyel a Monti kormány 35 megyét szüntetett meg takarékossági okokból, hangsúlyozva, hogy a gazdasági válságban minimálisra kell csökkenteni a közigazgatási kiadásokat. A reform 2014-ben lép életbe, de 2013. január elsejétől a megyei testületek négy főre szűkülnek.

A 350 ezer lakosnál és 2500 négyzetkilométernél kisebb megyéket egyesítették. Toszkánában a reneszánsz óta ellenségnek számító Livorno, Pisa és Lucca egyesült. A közigazgatásilag Milánóval egyesített Monzában a helyi tudósítások szerint „forradalom robbant ki".

„Harminc évbe tellett, amíg Monzának sikerült elszakadnia Milánótól, most pedig újból összezártak vele" – kommentálta a lépést a város polgármestere.  • Hírek
  • Hírek