Sandy után a fagy sújtja a keleti partot

2012.11.04. 21:07
A poszttrópusi ciklonná minősített hurrikán levonulása után újabb kemény próbatétel várhat New York vihar sújtotta lakóira, a hideg. Az előrejelzések szerint jövő hétre akár mínusz hat fokig csökkenthet a hőmérséklet. Még mindig 40 000 lakos van fedél nélkül.

A városban ugyan legtöbb helyen ismét van áram, de ez azt a 30-40 000 embert nagyon hatja meg, akik hajléktalanná váltak Sandy tombolása következtében. New York polgármestere, Michael R. Bloomberg szerint a várost ért természeti csapás a New Orleans-t leromboló Katrina hurrikánhoz mérhető. "Nem hiszem, hogy az USA történetében lett volna olyan polgármester, akinek egy nap alatt kellett volna 40 000 lakos elszállásáról gondoskodni." A probléma nemcsak New York, de New Jersey, Long Island és Connecticut állam lakosait is érinti.

Vasárnap reggelre a keleti partvidéken mínusz egy fokra csökkent a hőmérséklet, a meteorológusok szerint pedig New Jersey-ben már ma estére mínusz hat fok is lehet. Ez főleg a partvidéket érintheti, ahol a legtöbb ház még mindig fűtés nélkül van. A helyi hatóságok arra szólítják fel a lakosokat, hogy fűtött helyiségekben keressenek menedéket. Bloomberg szerint most a hideg lesz a legnagyobb ellenségük. New Yorkban több melegedőt nyitottak meg azoknak a lakosoknak akiknél még mindig nem állt helyre az áram- és fűtésszolgáltatás.

New York államban még mindig 700 000 lakos van áramszolgáltatás nélkül, ebből 404 000-en Long Islanden, 154 000-en pedig New York City-ben. New Jersey államban egymillió, Connecticutban 70 000 lakos nem tudja felkapcsolni a villanyt vagy bedugni a hősugárzót. A partmenti településeken a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a vízözön megrongálta a kazánokat és bojlereket, így azokat akkor is életveszélyes lenne bekapcsolni, ha mindenütt lenne áram.  • Tippek
  • Betét