Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Idős japánok haltak meg a kínai nagy falnál

2012.11.05. 06:27

Áldozatául esett a heves havazásnak a kínai Nagy fal megmászásával próbálkozó két idős japán turista az észak-kínai Hopej tartományban. A harmadik társukat még keresik – jelentette a kínai média hétfőn.

A 62 éves és a 68 éves nő halálhírét megerősítette a helyi kórház. Eltűnt társuk egy 76 éves férfi. Valamennyien tagjai voltak egy hat emberből álló csoportnak, akik egy hegyoldalon, a kínai Nagy fal elhagyatott szakaszához másztak fel szombaton reggel. Több mint 150-en indultak el a keresésükre a Pekinggel szomszédos tartomány Huajlaj megyéjében, a derékig érő hóban.

A hóviharok következtében Észak-Kínában több autópályát is lezártak Pekingben, Hopej és Sanhszi tartományokban, valamint Belső-Mongóliában. Az időjárás fennakadást okozott a Csinghaj-Tibet és a Csingtao-Jincsuan vonalon is.

A fővárosban, ahol a közlekedésrendészet 7 ezer rendőrt küldött az utakra, vasárnap közel 60 milliméter csapadék hullott, ami 1951 óta rekord a november és március közötti időszakban. Hajtien kerületben 40 órán át esett a hó, innen 96 milliméter csapadékot jelentettek.

A mikroblogok bejegyzéseinek tanúsága szerint Peking nyugati részén a hó helyenként térdmagasságú. A Peking-Tibet autópálya patalingi szakaszán a 40 centiméteres hó miatt az autók hosszú kocsisorokban 12 órás várakozásra kényszerültek. Az országos meteorológiai központ heves széllökésekre, lehűlésekre is figyelmeztet, a négyfokozatú skálán a második, a narancsjelzés van érvényben.

A közbiztonsági minisztérium a hosszantartó közlekedési dugók kialakulásának megakadályozására szólította fel a rendőrséget, míg a kereskedelmi tárca a helyi hatóságokat arra kérte, tartsák a szemüket az alapvető élelmiszerek árán, és biztosítsák a folyamatos ellátást.