Öngyilkos merényletet követtek el Szíriában

2012.11.05. 16:03

Öngyilkos merényletet követtek el hétfőn Szíria középső részén, a Hama tartományban található Ziyara faluban. Az első hírek szerint legalább ötven ember életét vesztette.

A merénylet a szíriai kormány tájékoztatása szerint egy állami fejlesztési ügynökség ellen irányult, ellenzéki aktivisták egy csoportja viszont azt állítja, hogy egy katonai támaszpontot vettek célba. A merénylő az an-Naszra Front iszlamista szervezet embere volt - közölte az Emberi Jogok Megfigyelőközpontja londoni székhelyű szíriai ellenzéki csoport.

Az an-Naszra (Győzelem) tavaly decemberben jelentkezett először a fővárosban, Damaszkuszban és Aleppóban elkövetett robbantásos merényletek elkövetőjeként, előtte ismeretlen volt.

Mindeközben a Katarban működő Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) ellenzéki csoport 400 főre bővítette tagságát - írja a BBC. Az SNC ezzel a lépéssel Szíria területén működő csoportokat is aktivistákat is a sorai közé fogadott, ellensúlyozva a korábbi kritikákat, miszerint nem volt közvetlen kapcsolata a szíriai napi eseményekkel.

Az SNC csütörtökön dönthet arról, felállítsanak-e egy ötven fős vezetői csoportot, amelyik az egész szíriai ellenzéket képviselhetné. A tervet az Egyesült Államok is támogatja.

Új kormány alakulhat

Riyad Seif, az emigráns szervezet egyik prominense szerint a leendő új szíriai kormány ellenzéki területen alakulhat majd meg. Habár az SNC kisebbségben lenne az új vezetésben, több ellenzéki vezető szkeptikus az elképzeléssel szemben.

Szíriában az arab tavasz idején, 2011 tavaszán kezdődtek tüntetések, amelyre Aszad elnök kemény választ adott. A tüntetéseket nem sikerült elfojtania, az országot kettéosztó, véres harcok kezdődtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport