Legalizálták a marihuánát Coloradóban

2012.11.07. 12:30 Módosítva: 2012.11.07. 12:59
Népszavazással érvényesítették a világ legliberálisabb drogtörvényét Coloradóban. Az új módosító indítvány a liberálisnak tartott holland szabályozással szemben nemcsak a fogyasztók büntetlenségét biztosítja, hanem a marihuána tartását és fogyasztását is. Mivel a terjesztést is az állam felügyeli, Colorado adóbevétele több tízmillió dollárral növekedhet évente.

„A szavazók kinyilvánították a szándékukat, mi pedig tiszteletben tartjuk a döntésüket. Bonyolult folyamat lesz, de szándékunkban áll végigcsinálni. A marihuána a szövetségi törvény szerint ugyanakkor továbbra is illegális” – nyilatkozta John Hickenlooper, Colorado állam kormányzója. Az államban népszavazást tartottak a 64-es számú módosító indítványról, ami a marihuána felnőttek számára hozzáférhető rekreációs használatára vonatkozott. A népszavazás eredményes volt; a szavazatok 36 százalékos földolgozása azt mutatja, hogy a 64-es számú módosító javaslatot a szavazók elfogadták.

Először legalizálták a szert

A népszavazás eredménye történelmi jelentőségűnek mondható, a következményeket pedig valószínűleg az egész világ figyelni fogja, ugyanis ez az első alkalom, hogy egy államban engedélyezték a marihuána fogyasztását. A Marihuánalegalizálás: minden, amit tudnod kell róla című könyv szerzői megjegyezték, hogy a coloradói eredmény valóban áttörésnek mondható. A szerzők szerint sokan azt hiszik, hogy Hollandiában már legalizálták a szert, de ez csak a kiskereskedelmi fogyasztásra vonatkozik, egy személy legfeljebb 5 gramm marihuánát tarthat magánál. A növény termelése és terjesztése ugyanakkor továbbra is illegális.

Bár a módosító indítványt megszavazták, akár egy évig is eltarthat, mire a 21 éven fölüli coloradóiak törvényes úton marihuánához juthatnak. A módosítás azonban onnantól fogva életbe lép, hogy a kormányzó aláírja az indítványt. A Colorado Independent szerint erre harminc napon belül már sor kerülhet.

Ne igyon, aki szívni akar

A coloradói Campaign To Regulate Marijuana Like Alcohol szervezet fényes győzelemként könyvelte el a népszavazás eredményét. A protestszervezet szóvivője elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben számos vitát folytattak arról, hogy irracionális felnőtt embereket büntetni, amiért az alkoholnál sokkal kevésbé veszélyes szert fogyasztanak. Mason Tvert, a kampány társrendezője nyilatkozatban ünnepelte a választók döntését. „A szavazók egyetértettek. Coloradónak többé nincsenek olyan törvényei, amik az alkoholfogyasztás irányába tolnák az embereket; a felnőttek szabadon fogyaszthatnak helyette marihuánát, ha azt részesítik előnyben. Emiatt pedig társadalomként is jobbá válhatunk.”

Coloradóban már tartottak népszavazást a marihuána legalizálásáról 2006-ban, de a szavazók akkor elutasították a kezdeményezést. Tvert idén augusztusban azt nyilatkozta, hogy az emberek idén máshogy szavazhatnak. Meglátását azzal indokolta, hogy a 2006-os népszavazás csak a marihuánafogyasztók büntethetőségének eltörlését célozta a 21 éven fölüliek körében. A mostani kezdeményezés ezzel szemben a marihuána rendezett, szigorúan ellenőrzött föltételek melletti értékesítését tűzte ki célul; ezzel az illegális marihuánaterjesztő hálózatok automatikusan megszűnnének, és az ebből származó bevételek, valamint a fogyasztók üldözésére fordított bűnmegelőzési költség együttes összege több tízmillió dollárt hozhat az államnak minden évben.

Washington államban is szavaztak

A 64-es számú módosító indítvány elfogadásának éjszakáján Washington államban elfogadták az 502-es számú kezdeményezést, ami szabályozza a kis mennyiségű marihuánafogyasztásra vonatkozó szabályozást, és lehetővé teszi a szer fogyasztását felnőttek számára. Oregonban szintén szavazást tartottak a marihuána legalizálásáról, de a szavazatok 47 százalékos földolgozása mellett úgy tűnik, hogy az ottani kezdeményezést a szavazók elutasították.  • Hírek
  • Babaváró hitel