Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Merkel: Három éven belül EU-föderáció kell

2012.11.07. 18:15
A német kancellár az Európai Parlamentben azt mondta, hogy az eurózóna tagjainak szuverenitásuk sok részéről le kell mondaniuk a közös pénz megmentéséért. Három éven belül a nemzeti költségvetéseket, adópolitikát és munkajogot is brüsszeli felügyelet alá helyezné.

Angela Merkel német kancellár szerdán az Európai Parlamentben beszélt országa EU-s terveiről.

Merkel szerint az eurózóna tagjainak mindent meg kell tenniük a közös pénz stabilitásáért. Attól sem szabad megriadni, ha ezért alapszerződést kell módosítani.

Merkel szerint az EU-nak világos felhatalmazás és hatáskör kell, hogy beleszólhasson a nemzeti költségvetések alakításába. Az eddig ebbe az irányba tett lépések nem elegek.

Azt ígérte, hogy Németország mindent megtesz majd az euró megmentéséért, de kemény árat is kért érte. Az adópolitkát és a munkajogot is kiszedné a nemzeti hatáskörből. Merkel világossá tette, hogy a tagállamoknak le kell mondaniuk szuverenitásuk egy részéről.

Merkel a föderáció felé elmozduló eurózóna tervét már a decemberi csúcson el akarja fogadtatni a tagállamok vezetőivel, és két-három évet adna a terv végrehajtására.

Kiállt a bankunió mellett is, és visszautasította, hogy lassítani akarná létrehozását. Csak jelezte, hogy fontosabb neki a minőség mint a sietség. Spanyolország és Olaszország azért háborodott fel, mert szerintük Merkel arra játszik, hogy a jövő szeptemberi német választásokig ne legyen bankunió, hogy ne kelljen ezen országok bankrendszerét addig közös pénzből megmenteni.

Az eurózóna további integrálásával Merkel szerint is változtatni kell az EU működésén. Így például elképzelhetőnek nevezte, hogy a zóna 17 országának EP-képviselői szavazhassanak csak bizonyos kérdésekről.