Szigorítják a kutyatartást Szlovákiában

2012.11.08. 10:51

Szigorítja a szlovák kormány a kutyatartással foglalkozó törvényt, írja a bumm.sk című szlovákai magyar lap. A nyáron többször fordult elő, hogy a kutyák súlyosan megsebesítettek embereket, az egyik ilyen támadás ráadásul halállal végződött: egy pitbull egy nőt tépett szét a Nagykürtösi járásban.

Az eredeti tervezet szerint létrehoztak volna egy olyan kategóriát, melybe azok a kutyák tartoztak volna, melyek ok nélkül támadtak emberre. Ezen felül két kutyafajtát - a bandogot és a pitbull terriert - kitiltották volna az országból, ám erre végül mégsem került sor, írja a lap.

A végül elfogadott tervezet szerint 14 kutyafajta tartására és tenyésztésére különlegesen szigorú szabályok lesznek érvényesek. A szigorított kategóriába a pitbull terrier, a bandog, a közép-ázsiai juhász, a kaukázusi juhász, az amerikai staffordshire terrier, a sarlpaninai juhász, a boszniai kopó, a brazil fila, a tosa inu, a kangal, az amerikai bulldog, a boerboel valamint a moszkvai őrkutya tartozik.

Ezeket a kutyákat csak kinológiai szakvizsgával rendelkező személyek tarthatják vagy tenyészthetik. Amennyiben a kutya jelenlegi gazdájának nincs ilyen vizsgája, köteles olyan személyre bízni az állatot, aki rendelkezik ilyennel, vagy a jövő év augusztusának végéig abszolválhatja a kutyatartási kurzust.

A szigorított kategóriába tartozó ebeket csak megfelelő telephelyen tarthatják a tulajdonosok, vagy olyan helyen, melyet az adott kutya őriz. A tartási helyet a megbízott kinológiai szervezetnek kell jóváhagynia, és látható jelzéssel is el kell látni. A kiválasztott kutyafajtákkal csak pórázzal és szájkosárral lehet közlekedni, az eb nyakörvén szerepelnie kell a tulajdonos nevének, állandó lakcímének, vagy a kutya tartási helyének.

Az új szabályok szerint magasabbak lesznek a szabálysértéssel kapcsolatos büntetések, új büntetésként elkobozhatják azt a kutyát, melynek gazdája két napon belül nem jelenti be, hogy ebe megtámadott valakit.  • Hírek
  • Hírek