Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Breivik hideg kávéra és kevés vajra panaszkodik a börtönben

2012.11.09. 16:51
Embertelen körülmények között tartják a börtönben, panaszkodik a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik. Breivik hivatalos levélben fordult a börtön vezetéséhez.

Többek között azt írja, hidegen kapja a kávét, nem kap elég vajat a kenyérhez és nem engedik neki, hogy hidratáló krémet használjon, írja a BBC. A norvég hatóságok nem kommentálták a levelet, ügyvédje viszont megerősítette, a norvég VG című lapnak kiszivárogtatott 27 oldalas panaszlevél valódi.

A panaszok között szerepel az is, hogy a cellájában nincs díszítés és nincs kilátás sem. Ezen kívül túl hideg, és három réteget kell viselnie, hogy ne fázzon. Reggelente "sietnie kell" a borotválkozással és a fogmosással, a tévé és a világítás kapcsolója pedig a celláján kívül van, így segítséget kell kérnie, ha csatornát akar váltani, vagy aludni akar.

Breiviket abban az intézményben őrzik, ahol az ország legveszélyesebb bűnözői vannak, de tőlük is szinte teljesen el van zárva. Azt írja, napi 23 órát tölt izoláltan.

Breiviket 21 év börtönre ítélték azért, mert tavaly nyáron meggyilkolt 77 embert, többségében a norvég munkáspárt ifjúsági táborában. Épelméjűként ítélték el, és a norvég jog alapján kiszabható maximális büntetést kapta.