Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Az ír kormányfő nem talál megoldást a Tobin-ügyre

MTI/Index
2012.11.10. 07:58

Az ír-magyar kapcsolatokat borzoló egyetlen ügyben, a Leányfalun 2000-ben gázoló Francis Ciarán Tobin esetében az ír miniszterelnök nem tud megnyugtató megoldást - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában közölt interjút Enda Kenny ír miniszterelnökkel, aki kijelentette: az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek. „Ez különösen tragikus eset, és az ír kormány tisztában van azzal, hogy ez mekkora szenvedést és fájdalmat okozott a Zoltai családnak. Az üggyel az ír igazságszolgáltatás is foglalkozott, a legfelsőbb bíróság júniusban hozott ítéletet" - mondta Enda Kenny.

Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban vezetett, és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - távollétében három év fogházra ítélte. Tobin azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Enda Kenny csütörtökön tett látogatást Budapesten. Erre időzítve a balesetben két gyerekét elvesztő apa videoüzenetet adott át az ír nagykövetségnek, arra kérve a diplomatákat, hogy azt juttassák el a kormányfőnek. "Számomra, és bátran állíthatom, hogy minden magyar és európai állampolgár számára elfogadhatatlan a döntés, amellyel... büntetlenséget biztosítottak egy ír állampolgárnak, aki ellen jogerős ítélet született Magyarországon" - mondta a felvételen az apa.

A látogatás előtt, október végén Navracsics Tibor igazságügyi miniszter azt vetette fel, hogy az írek lehetővé tehetnék, hogy Francis Ciarán Tobin Írországban töltse le a magyar bíróság által kiszabott fogházbüntetést. A témát Luxembourgban, az EU-országok igazságügyi miniszteri tanácskozásán vetette napirendre. A magyar miniszter emlékeztetett rá, hogy Írország a büntetések kölcsönös elismeréséről szóló uniós kerethatározat elfogadásakor nyilatkozatot tett, amely szerint amennyiben a kerethatározat hatályba lépésének napját megelőzően születik a jogerős ítélet, akkor Írország a korábbi jogi eszközöket alkalmazza. "Megítélésünk szerint ha ők visszavonnák ezt a nyilatkozatot, akkor megnyílna a lehetőség" arra, hogy Tobin ír börtönben töltse le a magyar bíróság által kiszabott szabadságvesztést - nyilatkozott újságíróknak Navracsics Tibor.

Ugyanakkor Enda Kenny és Orbán Viktor csütörtöki budapesti közös sajtótájékoztatóján nem került elő a Tobin-ügy, gazdasági együttműködésről és arról volt szó, hogy milyen tapasztalatokkal segítheti Magyarország az EU soros elnökségét januártól átvevő Írországot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!