Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Olasz diákok és tanárok a megszorítás ellen

2012.11.10. 19:56
Diákok, tanárok és szülők tiltakoztak szombaton az olasz fővárosban a Monti-kormány oktatást sújtó megszorításai ellen. A tüntetők Francesco Profumo oktatási miniszter lemondását követelték a megvonások miatt, amelyekről szerdán szavaz az olasz parlament.

Általános iskolások, gimnazisták, egyetemisták, pedagógusok és szülők vonultak végig Róma központján. Tiltakoztak Milánóban, Nápolyban és Tarantóban is. "Az igazi professzorok az iskolát segítik, nem a bankokat! Nem ilyen Európát akarunk!" - szóltak a transzparensek a nagyobb részt egyetemi professzorok alkotta római kormánynak.

Francesco Profumo oktatási miniszter bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben nem emelik meg a tanárok heti óraszámát 18-ról 24 órára, mivel az ehhez szükséges 183 millió eurót nem tudják kifizetni. "Politikára van pénz, oktatásra nincsen" - reagáltak a pedagógus szakszervezetek, hangsúlyozva, hogy a kormány döntései nyolcmillió olasz diákot és tanárt érintenek. Hozzátették, hogy az olasz tanárok fizetése 2005 óta alig 5 százalékkal emelkedett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban mért több mint 15 százalékhoz képest.

Diákegyesületek és szülői közösségek is csalódtak a Monti-kormányban, amely "drágává és rosszá" tette a közoktatást: a tanároknak egyre magasabb az életkora, egyre magasabb az osztálylétszám, drágábbak a tankönyvek. A kormány csökkentette az egyetemisták kollégiumi támogatását és egyre kevesebb a pénz a kutatásra is.

Az olasz tartományok szövetsége bejelentette, hogy a megszorítások miatt nem tudják fűteni az iskolákat, hosszabb lesz a téli szünet. A Legambiente környezetvédelmi liga szombati közlése szerint az olasz iskolaépületek fele nem felel meg a tűzvédelmi és más biztonsági követelményeknek.

Diákok és pedagógusok a sajtóval közölték, hogy november 14-én csatlakoznak az európai szakszervezetek sztrájknapjához, november 16-án az európai oktatás fehér éjszakáján is tüntetnek és a november 17-i diákok világnapján is.