Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Kalasnyikov lesz a neve a kalasnyikovoknak

2012.11.11. 22:31 Módosítva: 2012.11.11. 22:31

Mihail Kalasnyikovról neveznék el az az új fegyvergyártó konszernt, amelynek célja kiszorítani a hamisított gépfegyverek gyártását - közölte vasárnap Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

Az Izsmas és az Izsmeh elnevezésű, izsevszki gyárak összevonásával létrejövő vállalati egyesülést neveznék el a híres AK-47-es orosz gépfegyver megalkotójáról, miután az idős konstruktőr beleegyezett a "keresztelőbe".

Rogozin, az orosz kormányfő hadiipart is felügyelő helyettese a Twitter közösségi oldalon jelentette be a hírt és úgy vélte, a cégösszevonásnak köszönhetően elérhetik, hogy csökkenjen az orosz automata fegyverek engedély nélküli gyártása.

"Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen zászlóval nem csak felélesztjük Izsevszkben a megbízhatóságában és harcképességében a külföldi fegyvereket felülmúló korszerű lőfegyverek gyártását, de véget vetünk az engedély nélküli, hamis Kalasnyikovok gyártásának" - írta Dmitrij Rogozin, aki az udmurtföldi Izsevszkben lévő lőfegyvergyárak egyesítését kezdeményezte.

Az orosz miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a névadást, hogy az Izsmas és Izsmeh nem márkanevek, míg a Kalasnyikov az. Szerinte ma ezeknek az üzemeknek a teljesítményét nem használják ki, és nincs elegendő szakemberük sem.

Az Udmurt Köztársaság székhelyén a XVIII. századtól gyártanak fegyvereket. 1941-ben több hadiipari üzemet helyeztek át Izsevszkbe.

Az 1942-ben létrehozott Izsmeh (Izsevszki Mechanikai Üzem) a honlapján lévő tájékoztatás szerint az orosz kézilőfegyverek 86 százalékát állítja elő. Gyártmányaikat a világ 70 országában értékesítik. Az Izsmas konszern fegyvergyárában vadászkarabélyokat és légfegyvereket készítenek.

Az 1947-ben kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat az izsevszki motorgyárban 1948-ban kezdték sorozatban gyártani Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.

A Mihail Kalasnyikov által kifejlesztett AK-47-es gépkarabély és több változata az egyik legelterjedtebb automata gépfegyver a világon. Az AK-47-es szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is.  • Vennék
  • Hírek