Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Közösen támadják a terroristákat Maliban az afrikai államok

2012.11.11. 20:23

A nyugat-afrikai országok tömörülése, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) megállapodott vasárnap, hogy 3300 katonát ajánl fel Mali északi részének visszafoglalásához a terrorizmussal kapcsolatban álló szélsőséges iszlamista csoportoktól. A katonai beavatkozás tervét elküldik az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely várhatóan november végén adja meg a felhatalmazást a végrehajtásához.

A tervet afrikai, európai és ENSZ-szakértők dolgozták ki. Egyelőre hat hónapra szól, amely felkészülési és kiképzési szakasszal kezdődik, támaszpontok felállításával folytatódik Mali déli felében, és ezt követik a tényleges bevetések. A katonák nagy része Nigériából, Nigerből és Burkina Fasóból érkezik a kontingensbe, de az ECOWAS más tagországai is részt vesznek valamilyen formában az akcióban - közölte Alassane Outtara elefántcsontparti elnök a nigériai fővárosban, Abujában, ahol a térség államfői döntöttek az intervencióról.

Az erő alkalmazása valószínűleg elkerülhetetlen lesz a terroristák és a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető bűnöző hálózatok felszámolásához - hangoztatták a politikusok egy közleményben.  • Eladnék
  • Hírek