Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Tízkilométeres olajfolt a Dunán Romániában

2012.11.13. 19:30
Olajszennyezést észleltek a román hatóságok a Duna Vaskapu alatti szakaszán Hinova térségében, a 918-as folyamkilométernél – közölte Ramona Nistor, a Mehedinti megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségének szóvivője.

Az olajfoltot a szörényvári kikötő dolgozói fedezték fel. Az eredetileg száz méter hosszú és húsz méter széles olajfolt csaknem tíz kilométer hosszan kiterjedt, amíg a Mehedinti megyei vízügyi hatóságok és a környezetvédelmi őrség szakemberei a helyszínre érkeztek és megkezdték a szennyezés semlegesítését.

Grigore Mihaela a környezetvédelmi hatóság aligazgatója azt közölte, hogy a szennyezés nem volt olyan súlyos, hogy az élővilágot veszélyeztetné, a folyamba ömlött olajos anyag jellegéből fakadóan az alig egy-két milliméter vastag folt nagyon nagy felületen szétterjedt. Az aligazgató hozzátette: a vízügyi szakemberek 400 kilogramm biológiailag lebomló olajoldószert használtak fel a szennyezés semlegesítésére.

A hatóságok első feltételezése az volt, hogy egy áthaladó hajó, a sűrű hajnali köd leple alatt szándékosan mosta tartályát a Dunába, mert ilyesmire már többször volt példa. Grigore Mihaela azonban elmondta: a szennyezést megelőző hat órában egyetlen hajó sem haladt át a térségben.

Nem találtak olajnyomot Szörényvár ipari létesítményeinek Dunába ömlő vezetékein sem, így arra következtettek, hogy a partról vagy egy csónakból öntött valaki olajos szennyvizet a Dunába, riadalmat okozva a vízügyi és környezetvédelmi szakemberek körében.