Szabolcs
20 °C
35 °C

Örömünnep fogadja a felmentett Gotovinát

2012.11.16. 17:37 Módosítva: 2012.11.16. 17:42
Megérkezett Zágrábba Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornok, miután pénteken felmentette őket annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

A két tábornokért délután Ante Kotromanovic védelmi és Fred Matic veteránügyi miniszter a kormány különgépével indult Hollandiába. A repülőgép, fedélzetén a felmentett Gotovinával és Markaccsal, azok családtagjaival és ügyvédjeivel nem sokkal 16 óra után landolt a zágrábi Pleso repülőtéren, ahol Zoran Milanovic miniszterelnök, Josip Leko, az országgyűlés elnöke, volt katonatársak és újságírók hada várta.

A két nyugalmazott tábornok a repülőtérről a zágrábi Jellasics térre ment, ahol százezres ünneplő tömeg várta őket. A fővárosba folyamatosan érkeznek az emberek az ország minden tájáról, ünnepelni és köszönteni a hazájukban mindvégig nemzeti hősként számon tartott katonai vezetőket. Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént.

"Boldogok vagyunk, hogy ma este együtt lehetünk veletek. A háború a történelemé, forduljunk a jövő felé, együtt mindannyian" - mondta a nyugalmazott horvát katonai vezető első nyilvános beszédében a hazatérés után. Gotovinát a hazafias dalokat, jelszavakat skandáló, lobogókat lengető tömeg örömujjongással szakította félbe.

A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

A Jobbik Gotovina ürügyén a Hágai Bíróságot ekézi

A Jobbik üdvözli a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság mai jogerős ítéletét, amely minden vádpont alól felmenti a horvát Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokokat, ezzel megsemmisítve a tavaly májusban elsőfokon hozott elmarasztaló ítéletet. A Jobbik a korábbi ítéletet több szempontból is igazságtalannak és morális értelemben elfogadhatatlan minősítette. „Gotovina és Markac küzdelme és a horvát felszabadító háború ugyanis jogos önvédelem volt a szerb-jugoszláv katonai és félkatonai alakulatok támadása után" - írják.