Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Indul a szárazföldi offenzíva Gáza ellen?

2012.11.17. 10:05 Módosítva: 2012.11.17. 16:05

Izrael szombat reggel folytatta a támadásokat a Hamász által vezetett Gázai övezet ellen. Kétszáz légicsapást mértek többek között az egyiptomi határon fekvő csempészalagutakra. Az izraeli hadsereg szerint leromboltak négy Hamászhoz köthető épületet, a csoport főhadiszállását, egy rendőrséget és a parancsnok házát. A szemtanúk szerint a gázai miniszterelnök Iszmail Haníje házát is megsemmisítették. Az izraeli rakéták kiütöttek öt transzformátort is, ezzel a szolgáltató szerint több mint 400 ezer ember áramellátása szűnt meg Gáza déli részén.

A támadásokkal egy időben izrael elkezdett felkészülni egy lehetséges szárazföldi invázióra: berendelte tartalékosait és felsorakoztatta csapatait és páncélozott járműveit a gázai határon. Azután, hogy bejelentették, Izrael 16 ezer tartalékost rendelt be, Ehud Barak védelmi miniszer pénteken azt mondta, újabb behívásokat engedélyezett. A helyi sajtó szerint ez 75 ezer fő berendelését jelenti.

A Hamász által kilőtt rakéták pénteken Jeruzsálemen kívül és Tel Avivban landoltak, amely a Washington Post szerint kijózanító bizonyítéka, annak, hogy a palesztinok olyan fegyverekkel rendelkeznek, amelyek minden eddiginél mélyebbre képesek behatolni az izraeli területekbe.

Casus belli

Az Jeruzsálem mellett becsapódott rakétát egyértelműen provokációnak tekinti a zsidó állam, amely még valószínűbbé tesz egy szárazföldi csapást. Ez volt az első rakéta, amely 1970 óta elérte a várost. Bár az izraeli tisztviselők szerint nem keresik a háborút, egyértelmű figyelmeztetést küldtek a Hamásznak. Péntek hajnalban az izraeli hadsereg lezárta a három Gázába vezető utat, amely további jele lehet a közelgő szárazföldi csapásnak. A hadsereg szóvivője szerint az ejtőernyősök és a gyalogosok parancsra várnak a politikai vezetőktől.

„Az izraeli lakosság, mint mindenki más megérdemli a békét és nyugalmat, azt, hogy élhessék a saját életüket. Ha a következő 24-36 órában újabb rakétákat látunk, az valószínűleg kiválthat egy szárazföldi hadműveletet” - fogalmazott a Külügyminiszter-heylettes a CNN-nek.

A szerdán elkezdett izraeli hadművelet célja a Hamász még mindig jelentős katonai képességének felszámolása, ehhez szükséges lehet egy szárazföldi hadművelet is. Azonban egy kockázatos akcióról van szó, főleg két hónappal a választások előtt. Amíg a légitámadások elnyerték a közvélemény támogatását is, egy elhúzódó szárazföldi háború már egyáltalán nem biztos, hogy ilyen egyértelmű támogatást kap.

A műveleteknek egyelőre jóval kevesebb áldozata van, mint a 2008-2009-es csapásoknak, ami azt mutatja, hogy izrael pórbálja elkerülni a korábbi háború megismétlődését. Az események azonban ezt leszámítva nagyon hasonló mederben folynak, az akkori szárazföldi beavatkozást is légicsapások előzték meg, és a szárazföldi beavatkozás előtt szintén megöltek egy magas rangú palesztin katonai vezetőt.

Gázába érkezett a tunéziai külügyminiszter

Miközben az izraeli csapatok a lehetséges offenzívára készülnek, a Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter vezette küldöttség az Egyiptom és a Gázai övezet határán fekvő rafahi átkelőn át palesztin területre lépett, és Gázavárosba tart, hogy megbeszélést folytasson a Hamász, egyben az övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya vezetőivel.

„Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát.

„Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett. Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - mondta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott „vérlázító agressziót".

Az áldozatok fele civil

Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden. Jelen van Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője, és a tanácskozáshoz várhatólag csatlakozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is.
Erdogan még pénteken telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy kész nyomást gyakorolni a Hamászra a tűzszünet érdekében, ha az Egyesült Államok ugyanezt megteszi Izraellel szemben.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a „cionista rezsim bűncselekményeinek" a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

Dz al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint közben 38-ra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta. Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A gázai fegyveresek által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.

Már Tel-Avivot is rakétapajzs védi

Az izraeli hadsereg szombaton hadrendbe állította a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól - jelentette be az izraeli hadsereg.

A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de a helyzet kiéleződése miatt felgyorsítottak az üzembe helyezési munkálatokat. A Gázai övezetet ellenőrző a Hamász palesztin radikális mozgalom harcosai csütörtök óta háromszor is rakétákat lőttek ki Tel-Avivra.  • Vennék
  • Hírek