Izrael visszaküldené Gázát a középkorba

2012.11.17. 19:41
Tel Aviv lakói ujjongtak, mert sikerült leszedni egy rakétát. Az izraeli belügyminiszter harciasan nyilatkozott, az Arab Liga külügyminiszterei Kairóban tárgyalnak. Obama aggódik.

"A hadművelet célja, hogy visszaküldjük Gázát a középkorba. Csak akkor lesz nyugalma Izraelnek a következő negyven évben" - mondta a Haaretz című izraeli lap szerint Eli Yishai belügyminiszter. Izrael szombat reggel folytatta a támadásokat a Hamász által vezetett Gázai övezet ellen - erről bővebben itt olvashat. Izraelben 75 ezer tartalékos mozgósítását kezdték meg.

Bevezették a Vaskupolát

Közben szombat délután egy rakéta lelövése miatt ujjongtak az emberek Tel Avivban  - a gázai fegyveresek támadását új, Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszerükkel tudták visszaverni. Ennek újabb ütegét még nem is tervezték működésbe helyezni, de a támadások miatt fel kellett gyorsítani a folyamatot. Tel Aviv már a harmadik támadást szenvedte el ezzel az utóbbi napokban. A rakéta leszedése pszichológiailag is komoly fegyvertény a város lakói és egész Izrael számára.

Kairóban közben válságmegbeszélést tartanak az Arab Liga külügyminiszterei. A diplomaták az "izraeli agresszió azonnali beszüntetését" fogják követelni, és teljes támogatásukról biztosítják Gázát.

Nemzetközi kampány

Izraelnek felelnie kell azért, hogy "ártatlan gyerekeket mészárolt le" Gázában - mondta Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Szerinte az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak Gázában, de a palesztinok nem adják meg magukat.

"Izrael nemzetközi kampányt folytat három halottja miatt, miközben valójában ők sértették meg a fegyverszünetet" - mondta Erdogan még Kairóba indulása előtt, az ankarai repülőtéren. Mohamed Murszi egyiptomi elnök pénteken "az emberiség elleni kirívó agressziónak" minősítette az izraeli offenzívát és azt mondta, Egyiptom nem hagyja magára Gázát.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke aggódik az erőszak miatt,  és bízik abban, hogy elkerülhető a szárazföldi invázió. Telefonon beszélt Mohamed Murszivel, és arra jutottak, meg kell állítani az erőszakot. Az Egyesült Államok számára az mindenképpen pozitív, hogy Egyiptom egyelőre aktívan nem avatkozott a konfliktusba.

A konfliktusban szerda óta eddig összesen 42 ember halt meg.  • Hírek
  • Hírek