Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Nem ússzák meg a brutális olasz rendőrök

2012.11.17. 12:41
Az olasz belügyminisztérium és az ügyészség is vizsgálatot indított a november 14-i tüntetések résztvevői elleni rendőri fellépés ügyében – jelentette a szombati olasz sajtó.

Egymás után jelennek meg a tüntetőkkel szembeni agresszív rendőri fellépést bizonyító fényképek és videók az olasz internetes portálokon. Azonosították azt a római rendőrt, aki egy már kollégái által földre fektetett tüntető arcát verte gumibottal, egy másik tüntetőt a rendőrök fejbe rugdostak. A sajtót tiltakozó üzenetek árasztották el, azt követelve, hogy a rendőrök sisakját azonosító számmal lássák el.

Az erőszakos rendőröket el fogjuk szigetelni – jelentette ki Antonio Manganelli országos rendőrparancsnok. Annamaria Cancellieri belügyminiszter vizsgálatot indított, miután a La Repubblica.it című honlapon videó jelent meg arról, hogy a római igazságügyi minisztérium ablakaiból könnygázgránátokat dobtak az utcán menekülő tömegre. Az eset miatt az ügyészség is vizsgálatot indított.

A szombati lapok fenntartással fogadták azt a hatósági verziót, miszerint a gránátokat az utcán lőtték ki, de az épületről visszapattantak.

A rendőrszakszervezetek azt hangsúlyozták, hogy az utcai tüntetéseken dolgozó rohamrendőrök képzett kollégák. „Elítélésük előtt tisztázni kell az eseményeket” – hangoztatták a rendőr-érdekképviseletek hangsúlyozva, hogy a nemzetbiztonsági törvények értelmében a tüntetők sem viselhetnek sisakot, és nem takarhatják el arcukat.

Az egész Európára kiterjedő szerdai sztrájknapon száz olasz városban tartottak tüntetést, amelyeken szélsőséges fiatalok csoportjai többször összecsaptak a rohamrendőrséggel. Az utcai harcokba más tüntetők is belekeveredtek. Rómában 8 fiatalt tartóztattak le, további százat igazoltattak, 18 személy sebesült meg, közöttük 16 rendőr. Torinóban még kórházban ápolják a tömeglincselés áldozatává vált rendőrt.