Pongrác
12 °C
23 °C

Felgyújtotta magát egy tibeti anya

2012.11.18. 09:04

Egy kétgyerekes családanya vetett végett az életének önégetéssel Tibetben, tiltakozva a terület feletti kínai uralom ellen, közölte vasárnap egy tibeti emberi jogi szervezet. A taxisként dolgozó nő szombat délután gyújtotta fel magát a nyugat-kínai Csinghaj tartományban fekvő Tungzsen egyik terén, közölte a Nemzetközi Kampány Tibetért (ICT) nevű washigtoni székhelyű szervezet.

Az áldozat hamvasztási szertartásán több ezren vettek részt, a gyászolókat rendőrök vették körül. A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint Tungzsen központjában erős a rendőri jelenlét.
Az ICT szerint november 4 óta ez a nyolcadik ilyen eset Tungzsenben. A szervezet összesítése szerint 2009 februárja óta 75 ember gyújtotta fel magát Tibetben.

Tibeti emigráns szervezetek szerint az önégetések a kínai elnyomás, a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Peking azonban azt mondja, hogy a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre, és önös érdekből küldik őket a halálba. A dalai láma a napokban Japánból azt üzente a kínai kormánynak, hogy az láthatóan nem veszi komolyan a tibetiek akcióit, és nem vizsgálja meg az okokat. Peking válaszul a dala láma szemére vetette: nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.