Čačić odahaza akarja leülni a büntetését

2012.11.22. 09:58

Radimir Čačić volt horvát első miniszterelnök-helyettes azt kérte a magyar igazságügyi szervektől, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetését, amelyet Magyarországon okozott halálos közúti baleset miatt szabott ki rá egy magyar bíróság, erősítette meg szerda este a horvát igazságügy-minisztérium. Čačić az ítélet kihirdetése után mondott le miniszterelnök-helyettesi posztjáról.

Čačić ügyvédje nyújtotta be a kérelmet a minisztériumhoz, amely magyarra fordítva elküldte azt a megfelelő magyar minisztériumnak. A magyar igazságügyi hatóságoknak nincs kötelező határidejük a válaszadásra, írja a Hina horvát hírügynökség.

A Kaposvári Törvényszék múlt szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Čačićot. A politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten meghaltak ketten pedig megsérültek, egyikük súlyosan.

Horvátország és Magyarország között nincs a börtönbüntetés végrehajtását szabályozó kétoldalú egyezmény, de az elítélt emberek átadásáról szóló európai konvenció lehetővé teszi, hogy Čačić hazájában töltse le büntetését, amennyiben a két ország erről megegyezik, írta a Hina.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport