Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdődött a szlovákiai tanárok D-napja

2012.11.26. 09:43

Reggel hatkor megkezdődött a tanársztrájk Szlovákiában. A pedagógusok tíz százalékos fizetésemelést, és az oktatási rendszer finanszírozásának javítását követelik. A kormány erre nem hajlandó, patthelyzet van a felek között, írja a bumm.sk.

A sztrájkot a tanárszakszervezet és Peter Kažimír pénzügyminiszter tárgyalásain sem sikerült elkerülni. A kormány 5 százalékos emelést kínál, és mind Robert Fico kormányfő, mind Kažimír többször is hangsúlyozta: míg Európában mindenhol csökkentenek, a kormány mégis értelmes, kompromisszumos ajánlatot igyekezett tenni. A pedagógusok azonban mindvégig jelezték, nem engednek a 10 százalékból.

A szakszervezet információi a tanárok és nem pedagógiai oktatásügyi dolgozók 70 százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben. A legnagyobb részvételi arány Kassán várható, itt 93 százalék erősítette meg, hogy sztrájkolni fog. Pozsony megyében 80, Zsolna, Nagyszombat, Eperjes, valamint Besztercebánya megyében 70 százalékos a részvételi arány. Nyitra és Trencsén megyében 60 százalék jelezte, hogy nem fog dolgozni.