Angelika
-4 °C
3 °C

Harminchétre nőtt a metil-alkohol áldozatainak száma Csehországban

2012.11.26. 14:29

Tovább szedi áldozatait a mérgezett alkohol Csehországban. A szeptember elején kezdődött mérgezési hullámnak már 37 halottja van. A legutolsó halálesetet a dél-morvaországi Brünnből jelentették. A középkorú férfi vasárnap halt meg - közölte Sárka Urbánková, a brünni Szent Anna kórház szóvivője. Jan Marecek, a dél-morvaországi régió tisztiorvosa szerint jelenleg az alkoholmérgezés második hulláma szedi áldozatait. A régióban még három személyt kezelnek metil-alkohol-mérgezési tünetekkel a kórházakban. Egy személy állapota állítólag kritikus.

A cseh tisztiorvosi szolgálat határozottan felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy csak ellenőrzött forrásokból származó szeszes italt fogyasszon. Becslések szerint ugyanis még legalább öt-hatezer liter mérgezett alkohol lehet a lakosság körében vagy esetleg különféle raktárakban. "A karácsony előtti időszak az alkoholfogyasztás szempontjából nagyon veszélyes, fokozott óvatosságra van szükség" - hangsúlyozta Marecek.

A rendőrség szerint a metil-alkohol-mérgezési ügyben eddig hatvan ember ellen emeltek vádat. Közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, a vádlottak 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak.

Az alkoholmérgezések nyomán a cseh kormány szeptember 14-én betiltotta a tömény szesz forgalmazását, és a döntés két hétig volt érvényben. A lakosság nagy többsége a tiltás feloldása után is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.

A kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani piacokon vagy utcai kioszkokban.