Elmegyógyintézetbe záratnák Malina Hedviget

2012.11.27. 10:13

A kétgyermekes családanyát azért akarják kivizsgálni, mert a szlovák főügyészség szerint mese, hogy hat éve megverték, amiért magyarul beszélt. A 2006-os elmeállapotának visszamenőleges megállapításához korábban pszichiátereket és pszichológusokat próbáltak alkalmazni, ám Malina nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre – írja a SME napilapra hivatkozva a Bumm.sk.

A főügyészség azért kérte az intézeti elhelyezését, hogy ott kivizsgálhassák, ám az indítványt a nyitrai járási és kerületi bíróság is elutasította. Utóbbi azonban tegnap a végzés kihirdetésekor arra figyelmeztetett, hogy az elzására mégis sor kerülhet.

Malina Hedvig 2006-ban
Malina Hedvig 2006-ban
Fotó: ÚjSzó

A SME információi szerint bíró azt ajánlja az ügyésznek, hogy próbálja meg ismét kivizsgálni a nőt. Ha újra megtagadja a válaszadást, pénzbírsággal sújthatják, vagy megint büntetőeljárást indíthatnak ellene a bíróság tekintélyének megsértése, vagy az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával. Az intézetbe zárás csak az utolsó lehetőség lehet.

Malina Hedvig és ügyvédje abszurdnak tartják,hogy hat év után akarják kivizsgálni az elmeállapotát, amire szerintük intézetben sem volna mód. A bíróságnak eljuttatták a Szlovák Pszichiátriai Társaság szakvéleményét, mely megerősítette az álláspontjukat, amit azonban a bíróság nem fogadott el.