A biztonsági kamera buktatta le a ruhagyári gyújtogatót

2012.11.28. 16:27

Egy nőt és egy férfit gyanúsítanak a biztonsági kamera felvételei alapján azzal, hogy hétfőn gyújtogatni kezdetek Banglades fővárosában, Dhakában egy ruhagyárban. Ennek ugyan nem lettek halálos áldozatai, két nappal korábban azonban százan haltak meg egy másik ruhagyári tűzben a fővároshoz közel.

A kamerák felvételen egy elfátyolozott arcú nő tűnik fel a ruhabálák körül, majd füst száll fel onnan, ahol a nő korábban állt. Ugyanezt a nőt később megint látni a felvételeken, akkor már másokkal együtt próbálja eloltani a tüzet.

A bangladesi ruhagyárakban gyakoriak a tűzesetek. Öt évvel ezelőtt ötvenen haltak meg egy hasonló esetben az ország délkeleti részén, Csittatongban. Az ország a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre. Az iparágban mintegy hárommillió ember dolgozik, és 90 százalékuk nő. A szombati tűz után 15 ezren tüntettek az országban és kövekkel dobáltak meg gyárépületeket.

Amirul Haku Amin, a bangladesi Ruhagyári Munkások Nemzeti Szövetségének elnöke szerint a tűz a biztonsági szabályok elhanyagolása és a rossz munkakörülmények miatt keletkezett. "Akárhányszor tűz üt ki vagy baleset történik, a kormány vizsgálóbizottságot állít fel, a hatóságok - és a gyártulajdonosok - kisebb összegű kártérítést fizetnek, és ígéretet tesznek arra, hogy javítanak a biztonsági szabványokon és a munkakörülményeken. Ez utóbbi azonban sohasem történik meg" - mondta.  • Tippek
  • Személyi kölcsön