Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Egy vérontás nélküli nap New Yorkban

2012.11.29. 10:16

Emberemlékezet óta hétfő volt az első olyan nap, amikor egyetlen erőszakos bűncselekményt sem követtek el a városban. A BBC beszámolója szerint ezen a napon egyetlenegy bejelentés sem érkezett a rendőrséghez gyilkosságról, lövöldözésről vagy egyéb erőszakos bűntettről.

A rendőrségi statisztikák amúgy éves szinten is a helyzet javulását mutatják, 1950 óta nem követtek el ilyen kevés emberölést New Yorkban. Idén eddig 366 gyilkosság történt, szemben a tavalyi 472 esettel. (Magyarországon 2011-ben 142 emberölés volt.) A New York-i  eredmények azért is figyelemreméltóak, mert a negyed akkora lakossággal rendelkező Chicago városában idén már 462 gyilkosság történt, igaz a várost sokkal jobban sújtják a rivális bandák harcai is.

Az amerikai szakértők a városi rendőrség agresszív megelőző stratégiáját dicsérik, amit az illegálisan tartott lőfegyverek felkutatásáért indítottak. Ugyanakkor megemlítik azt is, hogy az intézkedések során rengeteg alkalommal tartóztattak fel fekete és latino fiatalokat mindenféle ok nélkül.

A rendőrségi statisztikákból az is kiderül, hogy csak a gyilkosságok esetében történt javulás. A bűncselekmények száma három százalékkal nőtt tavalyhoz képest.