Maradhat a romákat elválasztó fal

2012.11.29. 21:25
A Bukaresti Törvényszék döntése szerint nem diszkriminált a nagybányai polgármesteri hivatal, amikor másfél méter magas betonfallal kerítette be a romák által lakott tömbházakat.

A nagybányai polgármesteri hivatalt a roma közösség jogaiért küzdő Romani Criss egyesület perelte be 2011 decemberében a fal megépítése miatt. A jogvédő szervezet úgy vélte, diszkriminált a polgármesteri hivatal, amikor fallal választotta el a roma közösséget a várostól.

A Transindex portál az Emaramures nagybányai portálra hivatkozva közölte: a Romani Criss kitart az álláspontja mellett, és fellebbezni fog az ítélet ellen. A szervezet arra számít, hogy a bíróság lebontatja a betonfalat.

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere remény fölöttinek nevezte a törvényszéki ítéletet, amely nem a hivatal által felhozott formai kifogások, hanem a kereset lényegének a vizsgálata alapján született.

A polgármester arra hivatkozva építtette a falat, hogy a tömbházakban élők zaklatják a környékbelieket, és a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be.

A bíróság 1170 lej (71 ezer forint) perköltség megfizetésére kötelezte a Romani Criss jogvédő szervezetet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön