Emma
-2 °C
6 °C

Örökre börtönbe került egy versért

2012.11.30. 06:06

Életfogytiglani börtönre ítéltek egy költőt csütörtökön Katarban az emír bírálása és lázítás miatt. Az ítélet felzúdulást váltott ki emberi jogi szervezetekből abban az országban, ami külföldön hangos támogatója volt az „arab tavasznak”.

Muhammad Ibn Adíb al-Adzsámi friss költeményeiben a diktátorokat elűző arab forradalmakat dicsőítette, viszont a katari uralkodót is bírálta, és verseiben nem festett túl hízelgő képet más vezetőkről sem, akiket többek közt úgy jellemzett, hogy szívesen játszanak Playstationnel. A hatóság haragját kiváltó egyik költeményének címe Jázmin volt, amivel a tavalyi sikeres tunéziai felkelésre utalt.

Védője szerint a 36 éves költő a vádakkal ellentétben egyetlen konkrét rezsim megdöntésére sem szólított fel. Adzsámi, aki már körülbelül egy éve őrizetben van, a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Hamad bin Kalifa ász-Száni emírt jó embernek tartja, aki szerinte szabadlábra is helyeztetné, ha ismerné egyáltalán a helyzetét. A csütörtöki dohai ítélet uralkodói kegyelemmel még visszafordítható.

Más aktivisták mellett az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is élesen bírálta az ítéletet, különös tekintettel arra, hogy olyan országról van szó, amely a nemzetközi színtéren a véleménynyilvánítási szabadság védelmezőjének igyekszik beállítani magát.